Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις Γκουτέρες έναντι της «Χεζμπολάχ»

Ενώ στη Βηρυτό εντείνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι μετεκλογικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, με επικεφαλής κατά πάσα πιθανότατα τον απερχόμενο Σουνίτη φιλοδυτικό πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, έκανε χτες εμμέσως πλην σαφώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες, υπαινισσόμενος σαφέστατα το Ιράν, απηύθυνε έκκληση «σε χώρες της περιοχής που διατηρούν στενές σχέσεις με τη "Χεζμπολάχ" να ευνοήσουν τη μεταμόρφωσή της από ένοπλη οργάνωση σε πολιτικό κόμμα και μόνο».

Αυτό θα ήταν «προς το συμφέρον του Λιβάνου», «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιφέρεια», πρόσθεσε ο γγ του ΟΗΕ, ζητώντας επίσης από τη σιιτική οργάνωση της «Χεζμπολάχ» και «κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μέρος» να «μην εμπλέκονται σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του Λιβάνου». «Η γενικευμένη παρουσία οπλισμού πέραν του κρατικού ελέγχου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ισχυρών ένοπλων οργανώσεων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Λιβανέζων πολιτών», συμπλήρωσε, αναπαράγοντας ουσιαστικά θέσεις που έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα έντονα ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το ίδιο 24ωρο, στο Λίβανο εντείνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μάη, που ανέδειξαν ως μεγάλο κερδισμένο τη «Χεζμπολάχ» και τους πολιτικούς συμμάχους της, που εξέλεξαν 70 βουλευτές στο 128μελές κοινοβούλιο.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν έδωσε εντολή στον Σουνίτη απερχόμενο πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, λίγες ώρες αφότου η υποψηφιότητά του για το συγκεκριμένο αξίωμα πήρε χτες τις ψήφους 111 βουλευτών σε σύνολο 128, μολονότι το κόμμα του έχασε, στις τελευταίες εκλογές, το ένα τρίτο των βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ