Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σκηνοθετημένη «δολοφονία» Ρώσου δημοσιογράφου

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σκηνοθετημένη, από τη μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας (SBU), δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο στο Κίεβο, που ανακοινώθηκε την Τρίτη και αποδόθηκε στη Ρωσία. Στη συνέντευξη που δόθηκε την επόμενη μέρα, παρουσία του Μπαμπτσένκο, και τις δηλώσεις που ακολούθησαν διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η σκηνοθεσία (και η συνεργασία του Ρώσου δημοσιογράφου με τη SBU που ήταν εν γνώσει μόνο του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο) έγινε για να αποτραπούν οι δολοφονίες άλλων δεκάδων πολιτών που υποτίθεται τα ονόματά τους έχουν σε λίστα οι ουκρανικές αρχές.

Ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει το 2017 από τη Ρωσία, διαφωνώντας με τη δράση της Ρωσίας τόσο στη Συρία όσο και στην Ουκρανία, ενώ την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η ουκρανική κυβέρνηση του έδωσε την υπηκοότητα της χώρας, κάτι που αποδέχτηκε.

Οπως ήταν φυσικό, η ρωσική κυβέρνηση σχολίασε επικριτικά την όλη υπόθεση. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «μια νέα αντιρωσική πρόκληση» και η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση «μασκαράτα», η οποία στήθηκε «για προπαγανδιστικούς σκοπούς», θυμίζοντας και την υπόθεση της δηλητηρίασης, στη Βρετανία, του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ