Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πυρετώδεις διεργασίες με ανάμειξη Ουάσιγκτον, Μόσχας, Πεκίνου

Αμείωτα συνεχίζονται οι επαφές γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, στον απόηχο της υπογραφής της Διακήρυξης της Πανμουντζόμ ανάμεσα στις ηγεσίες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη Απρίλη, αλλά και ο προγραμματισμός της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και του Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας, μίλησε για «αληθινή πρόοδο» που έγινε όσον αφορά τη διασφάλιση συνθηκών για μια «επιτυχημένη Σύνοδο» (ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας).

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε ότι συνομιλίες Αμερικανών - Βορειοκορεατών (για την προετοιμασία μιας πιθανής Συνόδου Κορυφής) γίνονται και στη Σιγκαπούρη, αλλά και στην ίδια τη Χερσόνησο, σχολιάζοντας ότι «θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές», ότι «αποστολή μας είναι να βρούμε γέφυρες ώστε να πετύχουμε αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα» και ότι η Πιονγιάνγκ χρειάζεται να κάνει «τολμηρά βήματα».

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα διεξαχθεί - όπως προβλεπόταν αρχικά - στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, εκτιμώντας ότι θα είναι «πολύ επιτυχημένη».

Παράλληλα, ενδεικτική ήταν η επίσκεψη που έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην Πιονγιάνγκ, όπου συνάντησε και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μεταφέροντας την «εκτίμηση» της Μόσχας για τη Διακήρυξη του Πανμουντζόμ, αλλά και τη διάθεσή της «να διευκολύνει την εφαρμογή της». Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε να δούμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Χερσόνησο και σε όλη τη Βορειοανατολική Ασία» και μετέφερε επίσημη πρόσκληση στον Κιμ να επισκεφτεί τη Ρωσία.

Φυσικά, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Κίνα, με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, να «ενθαρρύνει» τις «προσπάθειες Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ να επιδείξουν περαιτέρω καλή θέληση, να δεσμευτούν σε θετικές αλληλεπιδράσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ