Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι είναι κι αυτοί θύματα της «δίκαιης ανάπτυξης»

Στελέχη της ΠΑΣΕΒΕ μιλούν στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής 10 Ιούνη

Σε πανελλαδική σύσκεψη με θέμα «Κυριακάτικη αργία - ελεύθερος χρόνος - ανάγκες λαϊκής οικογένειας» καλεί η ΠΑΣΕΒΕ, την Κυριακή 10 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στα παλιά γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24).

Στο κάλεσμα που απευθύνει προς τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες των αυτοαπασχολούμενων για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, σημειώνει ότι «αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη φάση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τις περιφέρειες και τους δήμους προωθούν την εφαρμογή του νόμου για τις 32 Κυριακές, που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για χιλιάδες μικρούς εμπόρους. Για αυτόν το λόγο, η ΠΑΣΕΒΕ παίρνει πρωτοβουλία να δώσει συνέχεια στον αγώνα για τη νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με την προβολή και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών σε ξεκούραση, αναψυχή, παροχές Υγείας και Πρόνοιας, για μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα».

Επιδίωξη της ΠΑΣΕΒΕ είναι να διαμορφωθεί και να οργανωθεί από τα Σωματεία, τις Ενώσεις και τους Εμπορικούς Συλλόγους που κινούνται σε αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση, πρόγραμμα κινητοποιήσεων και προβολής των αιτημάτων αυτών.

Για την προσπάθεια αυτή, για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους στόχους για το επόμενο διάστημα, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης και ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

***


-- Τι σημαίνει για τους αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η συνεχής διεύρυνση του ωραρίου; Υπάρχει πείρα από την περσινή πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου με τις 32 Κυριακές στις περιοχές που ορίζονται ως τουριστικές;

Θ.Κ.: Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων ήταν ένας στόχος δεκαετιών για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και για τις κυβερνήσεις. Αξίζει να θυμηθούμε ότι από τις 6 μέρες και τις 48 ώρες, φτάσαμε σήμερα στις 7 και 72 ώρες επίσημα τουλάχιστον. Στις τουριστικές περιοχές, οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά είναι 32, όπως πρόσφατα ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στην πράξη και αυτό καταπατιέται με μεγαλύτερο χρόνο εργασίας. Το «καρότο» της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι μέσα από το διευρυμένο ωράριο θα προκύψουν αυξημένα έσοδα και κέρδη για τους αυτοαπασχολούμενους. Η πράξη διαφέρει και μάλιστα κατά πολύ. Η διεύρυνση του ωραρίου έχει σαν δεδομένο αποτέλεσμα:

  • Σοβαρή αύξηση των λειτουργικών εξόδων.
  • Σοβαρή καταπόνηση του αυτοαπασχολούμενου και εγκλωβισμό μελών της οικογένειας στη δουλειά, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο ωράριο.
  • Διάλυση του οικογενειακού ιστού με την ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου.
  • Παιδιά, αν υπάρχουν, να μεγαλώνουν μέσα στα μαγαζιά, αν πάρουμε υπόψη την αδυναμία του αυτοαπασχολούμενου να έχει πρόσβαση σε κοινωνικές δομές όπως παιδικές κατασκηνώσεις, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κ.λπ.
  • Η όποια αύξηση τζίρου - και υπάρχει σε μερικούς κλάδους τέτοια - δεν συνοδεύεται και από σοβαρή αύξηση κερδών, μιας και τα οικονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Τελικά, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μοναδικά κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι όμιλοι στο χώρο του Εμπορίου και όχι οι αυτοαπασχολούμενοι.
Είναι χτύπημα που δεν απασχολεί μόνο τον κλάδο του Εμπορίου

-- Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που επηρεάζονται από αυτές τις εξελίξεις;

Μ.Μ.: Σήμερα, εκτός από το χώρο του Εμπορίου, και άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον Τουρισμό, όπως αυτά της Εστίασης, των Μεταφορών κ.λπ., επηρεάζονται από τη διεύρυνση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως επίσης και επαγγέλματα στον κλάδο των Υπηρεσιών (τσαγκάρηδες, κουρείς, ράφτες κ.ά.). Αν πάρουμε υπόψη τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και την προσπάθεια διεύρυνσης και της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες, τη διεύρυνση του αριθμού των τουριστικών περιοχών που επιχειρείται και την προσπάθεια να αναπτυχθούν «ειδικοί τουρισμοί», ιατρικός, ιστορικός κ.λπ., είναι βέβαιο ότι στην πορεία «θα εμπλακούν» στη διευρυμένη λειτουργία δεκάδες επαγγέλματα. Με την έννοια αυτή, είναι λαθεμένη μια αντίληψη που υπάρχει σε κλάδους αυτοαπασχολούμενων ότι το διευρυμένο ωράριο δεν μας απασχολεί όλους.

Αφορά το σύνολο της ζωής της λαϊκής οικογένειας

-- Ποιο είναι το περιεχόμενο της σύσκεψης στην οποία καλεί η ΠΑΣΕΒΕ;

Θ.Κ.: Η Πανελλαδική Γραμματεία πήρε αυτήν την πρωτοβουλία της πανελλαδικής σύσκεψης με αφορμή το ξεκίνημα του ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές. Μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, με συσκέψεις και συζητήσεις, ανακοινώσεις και αγωνιστικές δράσεις, μαζί και με τους εργαζόμενους στο χώρο του Εμπορίου. Σήμερα, μετά από 8 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης και στο ξεκίνημα της ανάπτυξής τους, που η κυβέρνηση τη χαρακτηρίζει και «δίκαιη», υπάρχει ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες αυτοαπασχολούμενοι και τα συμβοηθούντα μέλη να δούμε συνολικά αυτές τις εξελίξεις. Να γίνει πεδίο συζήτησης η κυριακάτικη αργία και ο ελεύθερος χρόνος, που είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι ατομική υπόθεση του κάθε αυτοαπασχολούμενου, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάλογα με την πορεία της επιχείρησής του. Αλλωστε, η ίδια η ζωή απέδειξε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ατομικά να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Δεν μπορεί να διαφεύγει από κανέναν ότι η συγκέντρωση σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας προχωρά, είτε σε συνθήκες κρίσης είτε σε συνθήκες ανάπτυξης. Απέναντί μας έχουμε τα μονοπώλια και το κράτος που τα στηρίζει. Υπάρχει σαφής υποβάθμιση σε όλους τους τομείς ζωής του αυτοαπασχολούμενου. Στο εισόδημα, στην Υγεία, στη σύνταξη, στη ληστρική φορολογία, στην Παιδεία. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, σ' αυτό το πνεύμα και με το ανάλογο πλαίσιο αιτημάτων να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Αφορά το σύνολο της ζωής και της καθημερινότητας της λαϊκής οικογένειας. Αφορά τον εργαζόμενο, τις γυναίκες κυρίως, τη νεολαία. Είναι πεδίο όπου οι κοινοί αγώνες αφορούν τη ζωή με δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, την ανάγκη για ξεκούραση και ψυχαγωγία.

-- Πώς προχωρά η προετοιμασία της σύσκεψης και ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται μέχρι στιγμής;

Θ.Κ.: Η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και θα υπάρξει συμμετοχή. Είναι θέμα που καίει και που αφορά τον κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό ΕΒΕ. Εχουμε απευθυνθεί σε Εμπορικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, Ενώσεις ΕΒΕ και κλάδους συναφείς. Επιδιώκουμε να έχουν προηγηθεί συζητήσεις, να έρθει πείρα από τις διάφορες περιοχές, τα προβλήματα και οι σκέψεις των συναδέλφων, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το κάθε σωματείο. Ηδη έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής 9 Σωματεία και έχουν οριστεί πολλά Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων και Ενώσεων, για να αποφασίσουν και αυτά τη συμμετοχή τους.

Η ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει την πάλη των μικρών αυτοαπασχολούμενων

-- Ποιοι είναι οι στόχοι που μπαίνουν για τη συνέχεια;

Μ.Μ.: Θα επιδιώξουμε άμεσα από τη διαδικασία της πανελλαδικής σύσκεψης να ενιαιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό τις απόψεις μας. Να καταλήξουμε σε εκτιμήσεις και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων. Παράλληλα, με πείρα από αυτήν την προσπάθεια να γίνουμε όλοι μας «σοφότεροι», να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων τόσο στα γενικότερα ζητήματα, αλλά και σε πιο ειδικά απέναντι στους δήμους και τις Περιφέρειες, που η κατάκτησή τους μπορεί να δώσει ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους. Θα προτείνουμε τον Ιούνη και τον Ιούλη να προχωρήσουμε σε πανελλαδικές δράσεις μαζί με τους εργαζόμενους. Τέλος, υπάρχει η σκέψη το φθινόπωρο να επανέλθουμε βγάζοντας συμπεράσματα από την καλοκαιρινή περίοδο και τη δράση μας. Το κύριο όμως είναι να ενισχυθούν μέσα και από αυτήν την πρωτοβουλία τα ίδια τα Σωματεία και οι Ενώσεις. Είναι στοίχημα να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, όπου θα οργανώσουν και θα σχεδιάσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, να μετρήσουν νέες έγγραφες στα μητρώα τους, να πραγματοποιήσουν ένα πραγματικά πλατύ και μαζικό άνοιγμα. Εδώ νομίζω χρειάζεται να αναφέρουμε το ρόλο που έχει παίξει η ΕΣΕΕ στο να περάσει το μέτρο. Η ΕΣΕΕ ήταν αυτή που είχε εισηγηθεί «για την ανάγκη τόνωσης της αγοράς» το μέτρο να ανοίγουν τα καταστήματα 7 Κυριακές του χρόνου. Είναι αυτή που δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να υπερασπιστεί τα μικρά εμπορικά καταστήματα που τσακίζονται από την «απελευθέρωση» του ωραρίου, είναι αυτή που το μόνο μέλημά της είναι πώς θα αυξηθούν οι τζίροι των μεγάλων, είναι αυτή που προτείνει σε Εμπορικούς Συλλόγους στην Αττική να κάνουν φιέστες, «λευκές νύχτες» - «μαύρες Παρασκευές». Ούτε μπορεί ούτε θέλει να αγωνιστεί ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Το βάρος της οργάνωσης της αντίδρασης των μικρών ενάντια στην «απελευθέρωση» του ωραρίου, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, πέφτει στις πλάτες της ΠΑΣΕΒΕ και των αγωνιστικών σωματείων.


Ε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει φρένο στο παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας (2023-04-25 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης για την κυριακάτικη αργία (2018-06-08 00:00:00.0)
Σύσκεψη για την κυριακάτικη αργία και το ωράριο (2018-06-06 00:00:00.0)
Χαριστική βολή για τα μικρομάγαζα η «απελευθέρωση» των Κυριακών (2017-05-06 00:00:00.0)
Εξορμήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας (2013-12-17 00:00:00.0)
Κοινός ο αντίπαλος (2008-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ