Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Πύρινη κόλαση από το ηφαίστειο «Φουέγο»

Ανεπίσημα στους 56 οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης

Το ηφαίστειο «Φουέγο»

Copyright 2018 The Associated

Το ηφαίστειο «Φουέγο»
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.--

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, έχασαν τη ζωή τους και 1,7 εκατομμύρια έχουν πληγεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου «Φουέγο» την Κυριακή το βράδυ, 40 χλμ. από την πόλη της Γουατεμάλας. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο έντονη είναι η κριτική προς τις αρχές γιατί δεν εκκένωσαν έγκαιρα την περιοχή.

Στην περιοχή ρέει λάβα, σπίτια έχουν πάρει φωτιά και υπάρχει συνεχής πτώση ηφαιστειακής τέφρας. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου θεωρείται η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης και διένειμε η αστυνομία, καταγράφουν συγκλονιστικές εικόνες: Ανθρώπους καλυμμένους από την ηφαιστειακή τέφρα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, πτώματα, τραυματίες. Τα τεράστια νέφη ηφαιστειακής τέφρας είναι ορατά σχεδόν απ' όλη τη χώρα και μεγάλες ποσότητες στάχτης πέφτουν σαν βροχή σε τέσσερις επαρχίες. Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, «ένας ποταμός λάβας υπερχείλισε και έθαψε το χωριό Ελ Ροδέο» και «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο χωριό Λα Λιμπερτάδ, εξαιτίας της λάβας» και «ίσως υπάρχουν και εκεί νεκροί».

Το Σεπτέμβρη του 2012, μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου «Φουέγο» είχε αναγκάσει τις αρχές να απομακρύνουν 10.000 κατοίκους από τις εστίες τους. Πολλά άλλα ηφαίστεια είναι επίσης ενεργά στη Γουατεμάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ