Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη λιτότητα

ΑΜΑΝ.--

Σε παραίτηση υποχρεώθηκε χτες το μεσημέρι ο Ιορδανός πρωθυπουργός Χάνι Μούλκι, καθώς το νέο νομοσχέδιο που προώθησε στη Βουλή, με στόχο τη νέα αύξηση της φορολογίας των ατομικών εισοδημάτων κατά τουλάχιστον 5% και των εταιρειών μεταξύ 20 και 40%, προκάλεσε τις έξι τελευταίες νύχτες μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο δεν ήταν παρά η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της βαριάς φορολογίας και των σκληρών μέτρων λιτότητας, μετά από το δάνειο ύψους 723 εκατ. δολαρίων που πήρε το 2016 η Ιορδανία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί πέντε φορές από την αρχή της χρονιάς και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 55% από το Φλεβάρη.

Η επιβολή της νέας φορολογίας και η ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα (ιδιαίτερα μετά από τον τερματισμό της κρατικής επιδότησης του ψωμιού) προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και τον ξεσηκωμό σε πολλά συνδικάτα, που ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου νέας αύξησης των φόρων. Οι κινητοποιήσεις πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις το Σάββατο, όταν ο Μούλκι αρνήθηκε να αποσύρει σχέδιο νόμου που αυξάνει τη φορολογία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δηλώνοντας ότι επαφίεται στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει. Αυτό μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τις διαμαρτυρίες και τελικά ο πρωθυπουργός προτίμησε να παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό (έως πρότινος υπουργό Παιδείας και πρώην υπάλληλο της Παγκόσμιας Τράπεζας) Δρ. Ομάρ Ρατζάζ. Ωστόσο, για την Τετάρτη 6 Ιούνη έχει κηρυχθεί από τα συνδικάτα νέα 24ωρη απεργία. Η Ιορδανία είναι μία χώρα με πληθυσμό περίπου 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, με σημαντικό αριθμό προσφύγων από τη Συρία και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Πάνω από το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 18,5% του εργατικού δυναμικού (ιδιαίτερα οι νέοι) είναι άνεργοι, ενώ ο βασιλιάς της χώρας δηλώνει υπέρμαχος «ενός ειλικρινούς διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ