Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
G7 - BRICS
Αντιδράσεις για τους αμερικανικούς δασμούς

ΟΤΤΑΒΑ - ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Η όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και οι πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν πολύπλευρα έντονες αντιδράσεις, τόσο στους κόλπους της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7), ενόψει της Συνόδου στο Σαρλεβουά του Καναδά στο τέλος της βδομάδας, όσο και στις πέντε χώρες αναδυόμενων οικονομιών που είναι γνωστές ως BRICS (από τα αρχικά Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Ν. Αφρικής στα Αγγλικά).

Στον Καναδά, όπου συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομικών του G7, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δεν κατάφερε να κατευνάσει τους ομολόγους του, αρκετοί από τους οποίους πρότειναν τη λήψη «μελετημένων δράσεων» ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.

Με την πλευρά των χωρών που αντιδρούν στους αμερικανικούς δασμούς συμπαρατάχθηκε χτες και η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η χώρα του θα πάρει αντίποινα ύψους 266,5 εκατ. δολαρίων κατά των ΗΠΑ για την απόφασή τους να επιβάλουν δασμούς σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο από τις 21 Ιούνη.

Παράλληλα, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών BRICS συναντήθηκαν στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, καταδικάζοντας τον εμπορικό προστατευτισμό της κυβέρνησης Τραμπ και τονίζοντας ότι οι δασμοί «υπονομεύουν την παγκόσμια ανάπτυξη» και το «ελεύθερο εμπόριο».

Νωρίτερα, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο κατά τη συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπερ Ρος, και της κινεζικής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα. Η κινεζική πλευρά εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι οι δύο αντιπροσωπείες «σημείωσαν θετική και συγκεκριμένη πρόοδο», αλλά «αν οι ΗΠΑ επιβάλουν εμπορικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κυρώσεων, τότε δεν θα εφαρμοστούν όλα τα εμπορικά και οικονομικά επιτεύγματα» που συμφωνήθηκαν πρόσφατα σε διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ