Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Οιδίπους - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες»

Το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ, για την καλοκαιρινή περίοδο 2018, παρουσιάζει την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες». Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιούλη, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21.30, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Εντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα...

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν του Οίκου των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, το γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία και το τέλος του Οιδίποδα, μέχρι τη σύγκρουση Ετεοκλή - Πολυνείκη και την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας, που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Αλλωστε όλοι οι αρχαίοι λαοί, μέσα από επικές αφηγήσεις, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου.

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του Οίκου των Λαβδακιδών: «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» του Ευριπίδη και «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές» κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιαφόρους ή τον χορό.

Σκηνοθεσία - σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο ο «Οιδίπους» στο Κατράκειο (2018-09-05 00:00:00.0)
Οιδίποδας της «σιωπής» (2004-05-19 00:00:00.0)
Αδελφοκτόνος πόλεμος (2001-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ