Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ
Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι συνθήκες διαβίωσης

Περιοδεία κλιμακίων του ΚΚΕ στους δύο χώρους. Κάλεσμα κοινής πάλης σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες απευθύνει το ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Από τη χτεσινή περιοδεία στα Διαβατά
Από τη χτεσινή περιοδεία στα Διαβατά
Περιοδεία στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Να σημειώσουμε ότι όλες τις μέρες της βδομάδας οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ επισκέπτονται δομές φιλοξενίας και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε όλη τη χώρα, με αφορμή τη σημερινή (20 Ιούνη) Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Με την αύξηση των προσφυγικών ροών που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, η κατάσταση σε αυτούς τους χώρους έχει χτυπήσει «κόκκινο». Στα Διαβατά, όπου οι υπάρχουσες υποδομές (156 κοντέινερ) μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 700 πρόσφυγες, σήμερα συνωστίζονται περίπου 2.000 άτομα, ενώ στα Λαγκαδίκια, με δυνατότητα φιλοξενίας 500 άτομα (104 κοντέινερ), ζουν περίπου 750. Οι πρόσφυγες που ήρθαν το τελευταίο δίμηνο δεν είναι καταγεγραμμένοι και διαβιούν σε σκηνές που έχουν στήσει στους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους. Στα Διαβατά, ο στρατός έχει αναλάβει τη σίτισή τους, ενώ στα Λαγκαδίκια η Μη Κυβερνητική Οργάνωση IHA.

Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν χειροτερεύσει, καθώς υποδομές και προσωπικό δεν επαρκούν, και προκύπτουν ζητήματα υγιεινής και άμεσης ανάγκης. Στα Διαβατά απασχολούνται περίπου 20 εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων και οι ελλείψεις είναι σημαντικές σε μεταφραστές, ψυχολόγους, γιατρούς και καθαριστές. Πολλές δεκάδες είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι (13 - 18 χρόνων), ενώ πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των μικρών παιδιών που ταξιδεύουν με τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς. Στα Λαγκαδίκια, αυτήν την περίοδο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι 30, ενώ τα μικρότερα παιδιά υπολογίζονται σε περισσότερα από 200.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ, στη διάρκεια της επίσκεψής τους, μίλησαν με τους πρόσφυγες και τους μοίρασαν την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, που έχει κυκλοφορήσει και στη γλώσσα τους, μέσα από την οποία εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Κάλεσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων. Να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Στην Κοζάνη, στελέχη του ΚΚΕ περιόδευσαν χτες στα Κοίλα, σε οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία και το Πακιστάν που εργάζονται στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ