Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Διαμαρτυρία για το δικαίωμα στη δουλειά

Με σύνθημα «Διεκδικούμε τη δουλειά μας, διεκδικούμε το δικαίωμα να ζήσουμε», οι συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Χαλκίδας καλούν στην κινητοποίηση που οργανώνουν σήμερα έξω από τα Δικαστήρια.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Ακόμα και με εμάς τους 50 εργαζόμενους, μαζί με τους μόνιμους και τους αορίστου, οι ανάγκες για καθαριότητα δεν καλύπτονται. Δεν χρειάζονται απολύσεις, αλλά προσλήψεις και άλλων εργαζομένων. Σε πολλά σημεία σε όλη την επικράτεια γίνεται εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, με τραγικές συνέπειες για όλους μας. Οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο, όπως και οι μισθοί και τα υπόλοιπα δικαιώματα όσων εργάζονται. Οι υπηρεσίες καθαριότητας υποβαθμίζονται στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και πιο ακριβές. Κερδισμένα βγαίνουν μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναλαμβάνουν την καθαριότητα ή μέρος αυτής. Για την κατάσταση αυτή μεγάλες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές που υλοποιούν αυτήν την πολιτική».

Οι εργαζόμενοι καλούν τα σωματεία, τους φορείς και όλο το λαό της πόλης να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους. Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους εκφράζουν το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καθώς και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας.

Απόφαση υπέρ των συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, πριν λίγες μέρες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε 193 συμβασιούχους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, που είχαν προσφύγει και δικαστικά διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία. Αποφάσισε τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Μετά και από την παραπάνω εξέλιξη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, μέλη του οποίου είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων, καλεί την κυβέρνηση που «ψευδεπίγραφα επικαλείται τους νόμους και το Σύνταγμα, να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση τώρα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όλων των συναδέλφων συμβασιούχων και να σταματήσει να τους στέλνει στα δικηγορικά γραφεία».

Παράλληλα, τονίζει ότι «οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι μόνο μέσα από το σωματείο, με οργανωμένο αγώνα που έχει σαφή στόχο και προσανατολισμό, μπορεί το κίνημα, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, να μετράει βήματα προς την κατεύθυνση να έχουμε όλοι σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτού του μεγάλου - συντονισμένου και με άλλα ταξικά συνδικάτα - αγώνα, των απεργιών, των κινητοποιήσεων (...) που αποφασίζονταν μέσα από μαζικότατες συνελεύσεις, είναι εργαζόμενοι που ήρθαν στους δήμους για να δουλέψουν 8 μήνες, να έχουν φτάσει να δουλεύουν ασταμάτητα τρία και τέσσερα χρόνια. Ποιο δικαστήριο και ποιος δικαστής λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί οι εργαζόμενοι, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, καλύπτουν πρόσκαιρες (!) ανάγκες των δήμων;».

Το σωματείο σχολιάζει επίσης τις όψιμες δηλώσεις κάποιων συνδικαλιστών, που πανηγύρισαν με την απόφαση του δικαστηρίου, συνδικαλιστών που επί χρόνια τώρα κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα των σωματείων τους στους συμβασιούχους, θεωρώντας τους εργαζόμενους β' κατηγορίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ