Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στερνό «αντίο» στον Μήτσο Καραπάνο

Το τελευταίο «αντίο» είπαν χτες σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι στον κομμουνιστή συνδικαλιστή οικοδόμο Μήτσο Καραπάνο, που έχασε προχθές τη μάχη με την επάρατη νόσο στα 67 του χρόνια. Στην κηδεία που έγινε χτες το απόγευμα στο νεκροταφείο Λούτσας, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Χαλβατζής, εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Με αναφορά σε «μια διαδρομή γεμάτη δράση, φυλακές, εξορίες, συνδικαλιστική και αντιστασιακή πάλη, με ταξική συνείδηση, αλλά και αναγνώριση μιας αδιάκοπης προσφοράς πάντοτε μέσα από τις γραμμές του Κόμματος», αποχαιρέτησε τον Μ. Καραπάνο ο Α. Παφίλης από τη ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ.

Ο Μήτσος Καραπάνος ήταν από τα πιο δραστήρια στελέχη του ΚΚΕ και του οικοδομικού κινήματος. Μαζί με τον Μανώλη Κωνσταντινίδη, τον Κώστα Τερζάκη και άλλους, ήταν η ψυχή του Σωματείου Μπετατζήδων. Οταν διαλύθηκαν οι Κομματικές Οργανώσεις το 1958, η ΚΟ των Μπετατζήδων συνέχισε να λειτουργεί και να δρα μέχρι το 1962. Ο Μ. Καραπάνος, στο διάστημα αυτό, είναι μέλος της ΚΟ και δραστήριος στο χώρο των οικοδομών. Διακρινόταν για τη μαχητικότητά του και ήταν ένας από αυτούς που πρόβαλε την εφαρμογή του 7ωρου στους οικοδόμους. Η χούντα τον έπιασε από τους πρώτους και τον απέλυσε από τους τελευταίους.

Οταν έγινε η διάσπαση του Κόμματος, το 1968, ο Μ. Καραπάνος χωρίς ταλάντευση τάχθηκε με το Κόμμα. Στην περίοδο της χούντας, οργανώθηκε και δούλευε παράνομα. Πρωτοστάτησε, ώστε να μη διαλυθούν οι πιάτσες των οικοδόμων που αποτελούσαν κέντρα αντιδικτατορικού αγώνα και προσπαθούσε να τις διαλύσει η Ασφάλεια. Ηταν ένας από τους οργανωτές της συμμετοχής των οικοδόμων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, που έδωσε άλλο περιεχόμενο και εμψύχωσε τους φοιτητές. Πήρε μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση των οικοδόμων, 15 ημέρες μετά το Πολυτεχνείο στην πλατεία Ταχυδρομείου (τώρα πλ. Εθνικής Αντίστασης). Μετά τη μεταπολίτευση, ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη που επαναλειτουργούσαν τα Σωματεία και το Μπετατζήδικο. Μετά τη σύνταξή του, εντάχθηκε στο συνταξιουχικό κίνημα και ήταν ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λούτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ