Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
Με διευρυμένη ατζέντα και αντιφατικά μηνύματα

Με δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των δύο Προέδρων βάζουν ψηλά τον πήχη για τη Σύνοδο που θα γίνει στις 16 Ιούλη

Ο Βλ. Πούτιν και ο Ντ. Τραμπ σε παλιότερη διεθνή συνάντηση
Ο Βλ. Πούτιν και ο Ντ. Τραμπ σε παλιότερη διεθνή συνάντηση
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αυξημένες προσδοκίες από την επικείμενη συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν - Ντόναλντ Τραμπ, στις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι, καλλιεργούν τα επιτελεία των δύο Προέδρων, την ώρα που η αντιπαράθεση με τη Ρωσία οξύνεται στα διάφορα μέτωπα, ενώ η τελευταία προσέφυγε και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καταγγέλλοντας τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Τμήματος Νέων Προκλήσεων και Απειλών του ρωσικού ΥΠΕΞ, Ιλια Ρόγκατσεφ, στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν η Συρία, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ως θέμα που επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις. «Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συζητηθούν διεξοδικά, όσον αφορά τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές δεν αποκλείουν Πούτιν και Τραμπ να έχουν αρχικά μια προσωπική «τετ-α-τετ» συνομιλία χωρίς τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών τους, «αν έχει επιβεβαιωθεί μια αρχική συμφωνία και υπάρχει μια πρώτη συνεννόηση», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για το Παλαιστινιακό που το χαρακτηρίζει «συμφωνία του αιώνα» για τη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο, αναφέρει η εφημερίδα, ενδέχεται να συζητηθεί στο Ελσίνκι και περιλαμβάνει οικονομικά και πολιτικά «ανταλλάγματα» για τη «Χαμάς» και την Παλαιστίνη.

Οι διαρροές αυτές έρχονται λίγο μετά τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε συγκρούσεις με δεκάδες θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων και την αντίδραση άλλων κρατών, ανάμεσά τους και της Ρωσίας, που κατήγγειλε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, που βρίσκεται στη Ρωσία από το Σάββατο και θα παραμείνει έως την Πέμπτη, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με εκπροσώπους της ρωσικής Δούμας. «Ελπίζω ότι η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των δυο κοινοβουλίων» και «είναι πολύ επίκαιρη ενόψει της Συνόδου στο Ελσίνκι», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Την αντιφατικότητα εξάλλου των σχέσεων που αναπτύσσουν τα δυο κράτη, αλλά και το παζάρι εφ' όλης της ύλης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναδεικνύει το αίτημα που κατέθεσε η Ρωσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς που έχει επιβάλει από το Μάρτη στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, ύψους 25% και 10% αντίστοιχα.

Η Μόσχα ισχυρίζεται πως οι δασμοί δεν συνάδουν με τις διατάξεις της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) του ΠΟΕ του 1994 και της συμφωνίας για τα μέτρα διασφάλισης. Πρόκειται για την έκτη καταγγελία μελών του ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, μετά την Κίνα, την ΕΕ, το Μεξικό, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις, ο καταγγέλλων μπορεί να ζητήσει τη δημιουργία μιας ομάδας διαιτητών μετά από 60 μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση συμβιβασμών στις μεταξύ τους αντιθέσεις, με το βλέμμα στην Κίνα (2021-06-16 00:00:00.0)
Πληροφορίες για «ομόφωνη» απόφαση αντιποίνων στις ΗΠΑ (2018-06-15 00:00:00.0)
Νέα όξυνση στον ανταγωνισμό ισχυρών μονοπωλίων (2018-06-02 00:00:00.0)
Δεν θέλουν νέους δασμούς αμερικανικά μονοπώλια λιανικής (2018-03-20 00:00:00.0)
Διαπραγμάτευση αντιπροτείνουν αξιωματούχοι της ΕΕ στον Τραμπ (2018-03-15 00:00:00.0)
«Παρανομούν» οι ΗΠΑ (2003-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ