Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Δεν θέλουν νέους δασμούς αμερικανικά μονοπώλια λιανικής

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Συναγερμό» σε έναν αριθμό αμερικανικών μονοπωλίων λιανικού εμπορίου προκαλούν τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει στην επιβολή δασμών και σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα πληροφορικής, τηλεπικοινωνίας και άλλων ειδών κατανάλωσης. Εκπρόσωποι 24 μεγάλων εταιρειών του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ, όπως τα πολυκαταστήματα «WallMart», «Target», «Best Buy» κ.λπ. συνέταξαν από κοινού επιστολή που απέστειλαν στον Λευκό Οίκο, κάνοντας έκκληση στον Πρόεδρο Τραμπ να μην επιβάλει μαζικούς δασμούς στα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα. Σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Η επιβολή πρόσθετων δασμών ευρείας βάσης σύμφωνα με το Αρθρο 301 του εμπορικού νόμου θα επιδείνωνε την ανισότητα και θα τιμωρούσε τις αμερικανικές εργαζόμενες οικογένειες με υψηλότερες τιμές σε βασικά αγαθά για τα νοικοκυριά όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρονικά είδη και οικιακά προϊόντα». Μάλιστα, η Σάντι Χιλ, πρόεδρος της ένωσης «Retail Industry Leaders», που φέρεται πως είχε τη βασική ιδέα αυτής της επιστολής, υποστήριξε ότι οι δασμοί θα εξαλείψουν το όποιο όφελος έδωσε στην οικονομία το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ.

Η εξέλιξη αντανακλά τις διαφωνίες που αναπτύσσονται ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και μέρος των αμερικανικών μονοπωλίων (πολλά από τα οποία έχουν την παραγωγή τους στην Κίνα, λόγω φτηνής εργατικής δύναμης και χαμηλής φορολογίας), σε σχέση με την πολιτική προστατευτισμού και τα σκληρά παζάρια που έχει ξεκινήσει εδώ και βδομάδες ο Λευκός Οίκος, μετά την πρόσφατη απόφαση για δασμούς 25% σε εισαγόμενο χάλυβα και 10% σε εισαγόμενο αλουμίνιο (με εξαίρεση χάλυβα και αλουμίνιο από τον Καναδά και το Μεξικό).

Σήμερα, πάντως, αναμένεται στην Ουάσιγκτον η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, σε μία προσπάθεια να διαπραγματευτεί την εξαίρεση της ΕΕ από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η Μάλμστρομ αναμένεται να συναντηθεί, εντός τρέχοντος 24ώρου, με τον Αμερικανό ομόλογό της Γουίλμπουρ Ρος.

Η Μάλμστρομ δεν είναι η μόνη Ευρωπαία αξιωματούχος που επισκέπτεται αυτές τις μέρες τις ΗΠΑ, καθώς προχτές έφτασε στην Ουάσιγκτον και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, που σκοπεύει να συναντηθεί σήμερα Τρίτη με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης και να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και για το θέμα του εμπορίου. Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Αλτμάιερ δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν θα καταφέρει» να διχάσει τα κράτη - μέλη της ΕΕ για το θέμα του εμπορίου, τονίζοντας: «Η ΕΕ είναι μία τελωνειακή ένωση και ενεργεί με συλλογικό τρόπο. Η διαίρεση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης και δεν θα πετύχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ