Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ - ΜΕΡΚΕΛ
Ωθηση στον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ

Από τη συνάντηση Μακρόν - Μέρκελ στο Παρίσι

AP

Από τη συνάντηση Μακρόν - Μέρκελ στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Διαπιστώνοντας ότι οι «διεθνείς εντάσεις οξύνονται» και επισημαίνοντας την «ευθύνη» που πρέπει να αναλάβουν η Γαλλία και η Γερμανία για στενότερη οικονομική και στρατιωτική συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, συναντήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στο Παρίσι. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες και κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, Μπρουνό Λε Μερ και Ολαφ Σολτς. Πρόκειται για την προσπάθεια συμβιβασμού των μεταξύ τους αντιθέσεων - που δεν αναιρούνται - και υιοθέτησης κοινής στάσης απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που γίνονται ολοένα πιο «διεκδικητικά». Ο Μακρόν χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιδιαίτερα σημαντική» και αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση θα διατυπώσουν κοινές προτάσεις, «έναν σαφή και φιλόδοξο οδικό χάρτη για τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη»: «Μεταρρυθμίσεις» στην Ευρωζώνη, μετανάστευση, άμυνα, εμπορική πολιτική, Εκπαίδευση και Ερευνα. Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται μόνο «για βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά και για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές που είναι απαραίτητες για την Ευρώπη, πιο σημαντικές απ' ό,τι πριν από μερικούς μήνες».

Στην ανάγκη να προωθηθούν με μεγαλύτερη ορμή τα συμφέροντα της ΕΕ - δηλαδή κυρίως της Γερμανίας - αναφέρθηκε η Μέρκελ, υποστηρίζοντας πως όλα αυτά «είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητα από ποτέ (...) διότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού σε μια γεωπολιτική κατάσταση όπου απειλείται η πολυπολικότητα και όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν εκ νέου πολλές κοινές δραστηριότητες της παγκόσμιας κοινότητας».

Αυτό, υπογράμμισε, ισχύει και στο ζήτημα της «εξέλιξης της Ευρωζώνης»,«αφενός για τη διαρκή και βιώσιμη σταθερότητα του ευρώ και ταυτόχρονα για τη βελτίωση και εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς μας». Στο πλαίσιο αυτό, «η καινοτομία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, καθώς βλέπουμε ότι πολλές χώρες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα από την άποψη της καινοτομίας», πρόσθεσε.

Η κοινή γεωπολιτική στάση περιλαμβάνει επίσης μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής για την Αφρική, όπου «η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα, και πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα».

«Ως Ευρωπαίοι θα είμαστε ασυναγώνιστοι αν δεν χωριστούμε στις γεωπολιτικές μας σχέσεις. Και αυτό, όπως φαίνεται, είναι πολύ σημαντικό, είτε στον τομέα του εμπορίου, είτε στον τομέα του θεμιτού ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες», σημείωσε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος πρόσθεσε πως «ιδιαίτερα στο φορολογικό σύστημα (σ.σ. των επιχειρήσεων) έχουμε μεγάλα κοινά συμφέροντα», καλώντας «να καταστήσουμε σαφές ότι αντιδρούμε από κοινού στις παγκόσμιες προκλήσεις στην Ευρώπη, για παράδειγμα όσον αφορά τη νομοθεσία περί φορολογίας εταιρειών».

  • Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το Σάββατο η Μέρκελ με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, με αφορμή την επανεκλογή και των δύο ηγετών. Αναφέρθηκαν στη στενή σχέση μεταξύ Γερμανίας και Κίνας και ζήτησαν περαιτέρω εμβάθυνση, ενώ ενδέχεται να ανταλλάξουν επισκέψεις μέσα στο χρόνο. Επίσης συζήτησαν για το θέμα της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα (της Κίνας) και για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Χτες το βράδυ, η Μέρκελ, αναμενόταν να επισκεφτεί την Πολωνία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ