Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτηση Πούτιν για τέταρτη θητεία

Από τη συνάντηση του Πούτιν με τους άλλους ηττημένους υποψήφιους για την προεδρία
Από τη συνάντηση του Πούτιν με τους άλλους ηττημένους υποψήφιους για την προεδρία
Οπως αναμενόταν, ο αδιαμφισβήτητος εκλεκτός της αστικής τάξης της Ρωσίας τα τελευταία 18 χρόνια, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανεκλέχτηκε πανηγυρικά στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, με ποσοστό 76,67%, ενώ η αποχή έφτασε στο 32,6%. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγράψει ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός και πάνω από αυτά που του έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στη δεύτερη θέση ήταν ο υποψήφιος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πάβελ Γκρουντίνιν, που εμφανιζόταν με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα ως ο «κόκκινος» επιχειρηματίας, με 11,79% των ψήφων, ενώ ακολουθούν ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 5,66% και η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σόμπτσακ με 1,67%.

Υποσχέσεις προς το κεφάλαιο

Αμέσως μετά τη νίκη του, ο Πούτιν εμφανίστηκε στην Κόκκινη Πλατεία, όπου γινόταν συναυλία για τα 4 χρόνια της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, και υποσχόμενος ότι οι δύσκολες στιγμές πέρασαν, σημείωσε ότι βλέπει «την εμπιστοσύνη και την ελπίδα του λαού», που θα βοηθήσει να υπάρξει μια νέα περίοδος «παραπέρα ανόδου της Ρωσίας, για τις νέες γενιές». Μίλησε για την «απαραίτητη εθνική ενότητα», ενώ το βράδυ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διαβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία θητεία του (τρεις ως πρόεδρος και μία ως πρωθυπουργός) έως το 2024, οπότε θα είναι 72 χρόνων. Επίσης, αναφορικά με τις κατηγορίες της Βρετανίας κατά της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σ. Σκριπάλ και της κόρης του έξω από το Λονδίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι «είναι χωρίς νόημα η Ρωσία να προχώρησε σε μια τέτοια πράξη πριν τις εκλογές και πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου». Χτες, επίσης, ο Πούτιν προχώρησε σε συνάντηση με τους συνυποψηφίους του στο όνομα της «εθνικής ενότητας». Βεβαίως, παρά την ομολογουμένως επιτυχημένη χειραγώγηση του λαού με τη μεγάλη νίκη του Πούτιν, αυτοί που πρωτίστως «τρίβουν τα χέρια τους» είναι το ρωσικό κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που τον στηρίζουν.

Σύσσωμος πάντως ο ρωσικός Τύπος σημειώνει ότι τελικά η δυτική αντι-ρωσική υστερία και με την υπόθεση του Σκριπάλ ευνόησε τη συσπείρωση υπέρ του Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά παρατυπίες κατά τις εκλογές και καταγγελίες για νοθεία, υπήρξαν, αλλά όπως σημείωσε και η Εκλογική Επιτροπή, λιγότερες από άλλες φορές. Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ - είχαν αναπτυχθεί 481 σε όλη τη χώρα) μίλησαν για παρατυπίες που στόχευαν στην αύξηση της συμμετοχής και σημείωσαν την «έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού».

Δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα του Π. Γκρουντίνιν, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αρκέστηκε να εκθειάσει το δήθεν φιλολαϊκό πρόγραμμα «20 βημάτων» του επιχειρηματία, που μια βδομάδα πριν τις εκλογές δημοσιεύτηκε ότι διαθέτει μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό. Ο Ζιουγκάνοφ, πάντως, επέμεινε ότι «η σύγχρονη Ρωσία χρειάζεται τη συνοχή της κοινωνίας και την ταχεία επίλυση των προβλημάτων, και στο οποίο σκόπευε το πρόγραμμα του υποψήφιου του λαού». Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο Ζιουγκάνοφ είχε πάρει 17,18%.

Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, σε δήλωση του Α' Γραμματέα της ΚΕ, Β. Τιούλκιν, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, των προσωπικοτήτων ή των προγραμμάτων, αλλά από το ίδιο το κυρίαρχο σύστημα, από το σύστημα των αστικών νόμων και από μια γιγαντιαία υπεροχή στις διοικητικές και προπαγανδιστικές ικανότητες». Καταγγέλλει επίσης τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας της εργάτριας Ναταλίας Λισίτσινα και καλεί στην ενδυνάμωση του μπλοκ των προλεταριακών επαναστατικών δυνάμεων.

Μηνύματα από ηγέτες άλλων χωρών

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στο μήνυμά του, σημειώνει ότι «η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται στο καλύτερό της επίπεδο ιστορικά και αποτελεί παράδειγμα για ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων, που θεμελιώνονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ισονομία και τη δικαιοσύνη».

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εξέφρασε την ευχή και την επιθυμία «να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην αποξένωση στην ήπειρό μας, μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας» και «να αξιοποιήσετε τη νέα θητεία σας για αυτόν το σκοπό». «Για αυτόν το σκοπό πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο σε κλίμα εμπιστοσύνης», κατέληξε.

Για τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, το αποτέλεσμα των εκλογών προκαλεί τόσο μικρή έκπληξη όσο και οι συνθήκες διεξαγωγής τους. «Δεν μπορεί να γίνει λόγος για έναν δίκαιο πολιτικό ανταγωνισμό σε όλα τα σημεία», είπε και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη διεξαγωγή εκλογών «στην επικράτεια της Κριμαίας, η οποία έχει προσαρτηθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Πάντως, αναφορικά με τις εκλογές αλλά και τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, δήλωσε πως «η Ρωσία θα παραμείνει ένας δύσκολος εταίρος», όμως «ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί». Επίσης αναμενόταν να στείλει μήνυμα και η Αγκελα Μέρκελ.

Αλλοι εκπρόσωποι χωρών που συνεχάρησαν τον Πούτιν, ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, όπως και οι Πρόεδροι Ιαπωνίας, Βενεζουέλας, Αιγύπτου, Συρίας, Ιράν και πολλοί άλλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκίνηση για τις προεδρικές εκλογές (2012-01-25 00:00:00.0)
Τελευταίες προεκλογικές κινήσεις (2008-02-29 00:00:00.0)
Τα σχέδια διαμελισμού της Ρωσίας δε θα περάσουν! (2005-04-12 00:00:00.0)
Κίνδυνος για τη χώρα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ (2002-11-13 00:00:00.0)
Βολιδοσκοπήσεις και διαφορές σκοπιμοτήτων (2000-03-30 00:00:00.0)
O B. Πούτιν είναι ο νέος Πρόεδρος (2000-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ