Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση μετά τα ρωσικά αντίποινα...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα Δύσης - Ρωσίας με πρόσχημα τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μάρτη στη νότια Αγγλία.

Χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν «απόλυτη αλληλεγγύη» έναντι της Βρετανίας, καλώντας παράλληλα τη Ρωσία να απαντήσει στα ερωτήματα που προκαλεί η υπόθεση Σκριπάλ, την οποία και καταδίκασαν «κατηγορηματικά». Σε σχετική ανακοίνωσή τους, μάλιστα, τόνισαν ότι «υπολογίζουν σοβαρά» την εκτίμηση των βρετανικών αρχών ότι «είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η Ρωσία» για τη συγκεκριμένη υπόθεση δηλητηρίασης, επισημαίνοντας ότι «η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι απολύτως απαράδεκτη» και συνιστά «κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς Συνθήκης Απαγόρευσης Χημικών Οπλων».

Νωρίτερα την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην «ευθυγράμμιση» Γερμανίας - Γαλλίας - ΗΠΑ - Βρετανίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η βρετανική κυβέρνηση διαθέτει τα δείγματα σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να αποδειχτεί με μεγάλη διαφάνεια».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το κλιμάκιο επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, που έφτασε χτες στο Λονδίνο, χρειάστηκε ένα 48ωρο μέχρις ότου ανταποκριθεί στο βρετανικό αίτημα για την έναρξη σχετικής έρευνας πάνω στην υπόθεση δηλητηρίασης Σκριπάλ.

Νέες ρωσικές αντιδράσεις

Οι τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ Βρετανίας - Ρωσίας ανέβηκαν το Σαββατοκύριακο και μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης αφενός να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες, αφετέρου να ζητήσει το κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη και την αναστολή της λειτουργίας των παραρτημάτων του βρετανικού εκπαιδευτικού και πολιτιστικού οργανισμού «Βρετανικό Συμβούλιο» στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τα ρωσικά αντίποινα δεν αποκλείεται να προκαλέσουν νέα «απάντηση» από την κυβέρνηση της Βρετανίας, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει σχετικώς τις επόμενες λίγες μέρες.

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα και η θεωρία που ανέπτυξε για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ και ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Ο Τσιζόφ, μιλώντας σε εκπομπή του BBC, εκτίμησε ότι είναι πιθανόν πίσω από την επίθεση να είναι «εργαστήριο στη Βρετανία», υποδεικνύοντας ως πιθανότερες τις μεγάλες βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Πόρτον Ντάουν, που απέχει περίπου 21 χλμ. από το Σάλσμπερι, όπου έγινε η επίθεση και όπου αποφασίστηκε πρόσφατα να δημιουργηθεί και ένα βρετανικό «κέντρο άμυνας κατά των χημικών όπλων». Ο Τσιζόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν είχε καμία ανάμειξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ