Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνέχισαν με επιτυχία το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα, τέθηκε στο επίκεντρο των συντονισμένων κινητοποιήσεων που αγκάλιασαν ολόκληρη τη χώρα τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων για οργάνωση πανελλαδικού δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης.

Με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα, με τις κινητοποιήσεις τους σε τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις κατά τόπους Περιφέρειες, σε Εφορίες και γραφεία της ΔΕΗ, ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και την κατάρρευση των τιμών, τις λειψές αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές και τις ασθένειες των ζώων, τις περικοπές των επιδοτήσεων, το υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, τις οφειλές - «θηλιά» στο λαιμό των παραγωγών προς οργανισμούς του Δημοσίου, Εφορία και τράπεζες, τα πεπαλαιωμένα δίκτυα αγροτικής οδοποιίας, τα κουτσουρεμένα κονδύλια για τη δακοκτονία κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και χτες, με κινητοποιήσεις σε Πελοπόννησο, Φθιώτιδα, Ημαθία και Αχαΐα.

Στην Πελοπόννησο

ΗΜΑΘΙΑ
ΗΜΑΘΙΑ
Χτες το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τρίπολη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διενέργεια παμπελοποννησιακής κινητοποίησης.

Νωρίτερα, έγινε συγκέντρωση στον σταθμό του ΟΣΕ στην Τρίπολη και στη συνέχεια οι αγροτοκτηνοτρόφοι με συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Τρίπολης, καταλήγοντας στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την προϊσταμένη του τοπικού υποκαταστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου μεταξύ άλλων εξέφρασαν την αντίθεσή τους και στο νέο «χαράτσι» που έχει επιβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους κτηνοτρόφους για τη χρήση των βοσκότοπων.

Στη Φθιώτιδα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας στη Λαμία πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, καταθέτοντας υπόμνημα με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς του νομού.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν έργα οδοποιίας, άρδευσης, αντιπλημμυρικά, ενώ έθεσε και το θέμα της δακοκτονίας. Από την πλευρά των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, ωστόσο, φάνηκε για μια ακόμη φορά, υπό την επίκληση της κρατικής υποχρηματοδότησης, του υψηλού κόστους των απαιτούμενων μελετών κ.ά., πως δεν υπάρχει καμία διάθεση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, πέρα από κάποιες ελάχιστες αποσπασματικές κινήσεις. Η ΟΑΣΦ θα καταθέσει το υπόμνημα με τα αιτήματά της και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις και απαντήσεις.

Παράλληλα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αποτίμηση του τρέχοντος κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων, καθώς και σε καθορισμό των περαιτέρω βημάτων δράσης.

Στην Ημαθία

Κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια και συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν χτες το πρωί μικρομεσαίοι αγρότες της Ημαθίας μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Βέροιας και Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος, ζήτησαν να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία το τελευταίο διάστημα και να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγρότες. Ζήτησαν επίσης να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιούλη του 2017, αλλά και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% της ζημιάς από όλες τις φυσικές καταστροφές και τις αρρώστιες.

Στην Αχαΐα

Συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Ιούλη, μετά από το κοινό κάλεσμα που είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στις 24 Ιούνη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Αντιπροσωπείες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Πατρών, Ωλενίας και από Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ερυμάνθου συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ν. Παπαθεοδώρου, για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών της Αχαΐας, από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκαν θέματα όπως το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, οι τιμές στα αγροεφόδια, οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, οι χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, οι αντιπροσωπείες των Συλλόγων ζήτησαν να εκτελεστούν έργα υποδομής στην περιοχή, όπως έργα αγροτικής οδοποιίας και φράγματα μικρού μεγέθους για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για άρδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ