Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΑΘΙΑ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων

Τον βαρύ τραυματισμό ενός εποχικού εργαζόμενου στο εργοστάσιο «Venus» καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Ο 59χρονος εργάτης τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος την ώρα που εκτελούσε εργασίες. Ο εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας με κατάγματα, ρήξη σε συκώτι και πνεύμονα και άλλα τραύματα.

«Δουλεύουμε εποχικά για ψίχουλα, οι περισσότεροι δεν δικαιούμαστε ούτε το λιγοστό ταμείο ανεργίας, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και παράλληλα το πληρώνουμε με την υγεία μας, σωματική και ψυχική, ακόμα και με τη ζωή μας», τονίζει το Συνδικάτο. Επισημαίνει ακόμα πως και αυτό το εργατικό «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας στα κονσερβοποιεία - διαλογητήρια, της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και ελέγχων στους χώρους εργασίας.

Καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον συνάδελφό τους και να απαιτήσουν μαζί με το Συνδικάτο μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας τους.

Ηλεκτροπληξία συμβασιούχου στην Κάλυμνο

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες και στην Κάλυμνο, όταν 59χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης υπέστη ηλεκτροπληξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος εργαζόταν με συνεργείο της ΔΕΥΑΚ στη νέα παραλιακή, σε έργο αποκατάστασης καναλιών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλύμνου. Στην προσπάθειά του να κόψει ένα κομμάτι ξύλου με ηλεκτρική σέγα, γλίστρησε, έπεσε στο παρακείμενο φρεάτιο με νερά και υπέστη ηλεκτροπληξία από καλώδιο μπαλαντέζας που έδινε ρεύμα.

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλύμνου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, επειδή όμως η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη, αναμενόταν να διακομιστεί περαιτέρω νοσηλεία και παρακολούθηση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διαμαρτυρία για τα εργατικά «ατυχήματα» στη «Fulgor»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορινθίας πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη σωματεία της περιοχής, με αφορμή τα πρόσφατα σοβαρά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν στο εργοστάσιο της «Fulgor» (όμιλος Στασινόπουλου). Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο έχουν γίνει δύο σοβαρά «ατυχήματα» και ένα ελαφρύτερο, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Στην παρέμβαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Κορινθίας «Ηφαιστος», του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας, του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μουρίκη», του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, του Σωματείου ΔΕΥΑ Σικυωνίων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρο του Συνδικάτου Μέταλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη συνάντηση με την επιθεωρήτρια, τα σωματεία κατήγγειλαν την αύξηση των «ατυχημάτων» στο εργοστάσιο, επισημαίνοντας ότι οφείλεται «στην εντατικοποίηση, σε εξαντλητικές υπερωρίες, στην εκμετάλλευση ανειδίκευτου προσωπικού για ειδικευμένες εργασίες και συνολικά στην χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας». Κάλεσαν την επιθεωρήτρια να εφαρμόσει ό,τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία για τις περιπτώσεις τραυματισμού των εργαζομένων. Εξέφρασαν επίσης τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αντιμετωπίζει «τεράστιες και χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, με αποτέλεσμα να μη γίνονται επαρκείς και ουσιαστικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες και γενικότερα στους εργασιακούς χώρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ