Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΠΟΥΤΙΝ
Στο προσκήνιο πολυεπίπεδα παζάρια για πολλά ανοιχτά «μέτωπα»

Ολα τα φλέγοντα ζητήματα στο τραπέζι της συνάντησης στις 16 Ιούλη

Με την ατζέντα γεμάτη από όλα τα ανοιχτά κρίσιμα μέτωπα του πλανήτη θα βρεθούν την επόμενη Δευτέρα 16 Ιούλη στο Ελσίνκι οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν τη συνάντηση «αναγκαία», αναγνωρίζοντας ότι τα ισχυρά συμφέροντα που κάθε πλευρά εκπροσωπεί «κονταροχτυπιούνται» σε πολλά πεδία, αλλά και εξετάζοντας τυχόν περιθώρια συμβιβασμών, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται και κλυδωνίζουν παλιές και νέες συμμαχίες.

Ενδεικτική ήταν η χτεσινή δήλωση του Τραμπ, που αφού συνέκρινε τη συνάντηση στο Ελσίνκι με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (βλ. σχετικό θέμα σελ. 7) είπε ότι δεν μπορεί να πει αν ο Πούτιν είναι «φίλος ή εχθρός», αλλά μπορεί να πει «ότι είναι ανταγωνιστής».

Θυμίζουμε ότι στην ατζέντα της συνάντησης στο Ελσίνκι περιλαμβάνονται όχι μόνο το Συριακό, όπως αρχικά εικαζόταν, αλλά και το Παλαιστινιακό, η ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η πορεία αναβάθμισης του Ιράν προβληματίζει πολλαπλά την Ουάσιγκτον, και το Κορεατικό, ενώ παρά τις αντίθετες δηλώσεις είναι σίγουρο ότι δεν θα προσπεραστεί και το θέμα με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το σκληρό παζάρι που στήνεται αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα όλων των τελευταίων ημερών, που φέρουν Ουάσιγκτον και Μόσχα να εξετάζουν κοινά αποδεκτές λύσεις στο ρόλο που οι Κούρδοι θα αποκτήσουν στη μεταπολεμική Συρία, καταγράφοντας συνολικότερες σκοπιμότητες που κρύβουν οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, όπως του Κονσταντίν Κοσάτσεφ, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Ιζβέστια» κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιληφθούν ότι δεν θα λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα οξύνοντας τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, χωρίς την οποία είναι αδύνατον να ενισχυθεί «η διεθνής ασφάλεια και συνεργασία».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν «είδηση που περιμέναμε εδώ και καιρό» και τόνισε: «Αν δούμε επιθυμία για οικοδόμηση διαλόγου, θα είμαστε έτοιμοι γι' αυτό... Τώρα είναι κρίσιμο να νιώσουμε ότι υπάρχει δέσμευση για διατήρηση αυτής της επαφής και να είμαστε έτοιμοι για να είναι τακτική. Ως αντάλλαγμα, αυτό θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση και πιθανά νέες ιδέες και συμφωνίες σε πιο ειδικά θέματα - την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, γύρω από το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και σχετικά με την Ουκρανία».

Συνάντηση Πούτιν - Νετανιάχου σήμερα

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση του Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη Μόσχα, όπου ο τελευταίος βρίσκεται για τρίτη φορά φέτος.

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν «πιεστικά ζητήματα» της μεταξύ τους συνεργασίας και θέματα «της παγκόσμιας ατζέντας, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων επίλυσης του προβλήματος Ισραήλ - Παλαιστίνης και της συριακής σύγκρουσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νετανιάχου και Γκαντς στην Ουάσιγκτον για τη δήθεν... «συμφωνία του αιώνα» (2020-01-24 00:00:00.0)
Στην Οσάκα της Ιαπωνίας με φόντο σοβαρές αντιθέσεις (2019-06-28 00:00:00.0)
Ξεκινά αύριο η Σύνοδος Κορυφής στην Ιαπωνία (2019-06-27 00:00:00.0)
Μια πιο διεισδυτική ματιά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (2018-08-11 00:00:00.0)
Στο βάθος σκληρά παζάρια, αντιφάσεις και ανταγωνισμοί (2018-07-17 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα 16 Ιούλη η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν (2018-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ