Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
20ή ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΚΙΝΑΣ
«Γόνιμη συνάντηση» για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος κατέληξε η 20ή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας, που έγινε χτες στο Πεκίνο. Στο κείμενο οι δύο πλευρές χαρακτηρίζονται «στρατηγικοί εταίροι» και συμφωνούν ότι «θα ενισχύσουν τη διεθνή διάσταση της εταιρικής τους σχέσης με στόχο να προωθήσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Ακόμα, οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην πολυμέρεια και στη διεθνή τάξη πραγμάτων, που βασίζεται σε κανόνες με τα Ηνωμένα Εθνη στον πυρήνα της...».

Ακόμα, οι δύο πλευρές «μοιράστηκαν την άποψη ότι ο διάλογος και η συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αποτελεί σημαντικό πυλώνα» για την «περιεκτική στρατηγική σχέση ΕΕ - Κίνας».

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι δύο πλευρές στη μεταξύ τους συνεργασία ήταν και η κατάθεση προτάσεων για τις εκατέρωθεν επενδύσεις, με την επισήμανση ότι θα ανοίξει «μια νέα φάση» στις σχετικές διαπραγματεύσεις, που και οι δύο πλευρές θεωρούν «βασική προτεραιότητα». Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει μεγαλύτερη ισορροπία στο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται να αποκτήσει νέους κανόνες και πρόσθεσε ότι Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους, αλλά να συμβάλλουν στη διαδικασία αναμόρφωσης του ΠΟΕ, σχολιάζοντας ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ