Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέες φονικές επιθέσεις από το Ισραήλ

Για τα ισχυρότερα πλήγματα από το 2014 μίλησε ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Θρήνος για τον 15χρονο Οθμάν, που έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά

Copyright 2018 The Associated

Θρήνος για τον 15χρονο Οθμάν, που έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Πολλαπλά μηνύματα στέλνουν οι νέες φονικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ, ενώ το ίδιο εμπλέκεται βαθύτερα στο σκληρό παζάρι για τις ισορροπίες σε όλη τη Μέση Ανατολή, με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (με πρώτες ΗΠΑ και Ρωσία) να πρωτοστατούν σε σχεδιασμούς με πολλά πιθανά ανταλλάγματα, σε μέτωπα που αφορούν από το Συριακό και το Μεσανατολικό μέχρι το Κουρδικό και τις ευρύτερες αναδιατάξεις (Ιράν κ.τ.λ.).

Τουλάχιστον 220 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, που προσπάθησε ακόμα μια φορά να καταστείλει βίαια τις διαδηλώσεις στα σύνορα Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο 15χρονος Παλαιστίνιος Οθμάν Ράμι Χάλες σκοτώθηκε από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, ανατολικά της Πόλης της Γάζας.

Ακολούθησαν οι γνωστές ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού περί συμμετοχής Παλαιστινίων σε «βίαιες ταραχές», που λίγο - πολύ εμφανίζουν ως «τρομοκράτες» διαδηλωτές που παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν «μέσα καταστολής εξεγέρσεων και έριξαν αληθινές σφαίρες, βάσει των κανόνων εμπλοκής», ενώ ανέφεραν ότι άνοιξαν πυρ για να αποτρέψουν μια απόπειρα παρείσφρησης στην ισραηλινή επικράτεια.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός επέφερε στη «Χαμάς» το πιο ισχυρό πλήγμα του μετά από τις πολύνεκρες επιδρομές του 2014, που είχε εξαπολύσει στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και ειδικά της «Χαμάς».

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Τζβίκα Χαΐμοβιτς δήλωσε πως από τη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύτηκαν περίπου 100 ρουκέτες και όλμοι.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς» Φάουζι Μπαρχούμ δήλωσε ότι με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου επιτεύχθηκε εκεχειρία.

Συνάντηση Πούτιν - Αμπάς

Οι νέες φονικές επιθέσεις έγιναν ενώ το Ισραήλ εξετάζει πώς θα διασφαλίσει εφόδια για την «απόκρουση» του Ιράν, που εξακολουθεί να του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις ισορροπίες στην περιφέρειά του. Σε αυτήν τη βάση, το Τελ Αβίβ διαπραγματεύεται απαιτητικά τη στάση του στα ανοιχτά μέτωπα όλης της περιφέρειας, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκεί συζητήθηκε ανοιχτά ενδεχόμενη «ανοχή» του Ισραήλ στο καθεστώς Ασαντ, με αντάλλαγμα την «απώθηση» του Ιράν από τα σύνορα του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικεί η Ρωσία και στο Μεσανατολικό έδειξε και η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς, που βρέθηκε στη Μόσχα και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ). Ο Αμπάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα ισραηλινά σχέδια κατασκευής νέων εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, λέγοντας ότι είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν οι παλαιστινιακές αρχές και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες των Αμερικανών να επιβάλουν τις δικές τους λύσεις στα πιο ευαίσθητα προβλήματα».

Μετά από τη συνάντηση δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις για το περιεχόμενό της. Ωστόσο, την παραμονή, ο πρέσβης της παλαιστινιακής αρχής στη Μόσχα Αμπντελ Χαφίζ Νοφάλ είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να συζητηθούν «κρίσιμα ζητήματα για την επανέναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή». Ενόψει και της συνάντησης των ηγετών ΗΠΑ - Ρωσίας, Αμπάς και Πούτιν θα συζητούσαν «την αμερικανική πρόταση (για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού) και τις σχέσεις μας με το Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ