Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Συνέχεια αντιπαράθεσης με επίκεντρο την τελωνειακή πολιτική

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η έντονη διαπάλη για τις μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ εκφράστηκε και κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Δευτέρα το βράδυ, για το νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Διασυνοριακό Εμπόριο), το οποίο αποσκοπεί - σύμφωνα με την κυβέρνηση Μέι - στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης τελωνειακής πολιτικής της Βρετανίας από την ΕΕ και θέτει τους μελλοντικούς τελωνειακούς κανόνες.

Η κυβέρνηση Μέι εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (318 υπέρ - 285 κατά), όπου τελικά υπερψηφίστηκαν οι τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματός της, υποστηρικτές ενός «σκληρού» Brexit, με υποτιθέμενο στόχο τους να μειώσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να καθορίσει τελωνειακές ρυθμίσεις που θα διατηρούν στενούς δεσμούς με την ΕΕ. Πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υποστήριξε ότι αυτές οι «παραχωρήσεις» δεν αποτελούν απόκλιση από το πρόσφατο σχέδιό της για ένα «ήπιο, φιλικό προς τις επιχειρήσεις» Brexit. Οι τροπολογίες πέρασαν με ισχνή πλειοψηφία μόλις 3 ψήφων, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας, Γκούτο Μπεμπ, παραιτήθηκε προκειμένου να τις καταψηφίσει.

Οι επικριτές των τροπολογιών, υπέρμαχοι ενός «μαλακού» Brexit με στενούς δεσμούς Βρετανίας - ΕΕ ή της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, θεωρούν ότι οι πιο σκληρές διατυπώσεις θα δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες: Δίνεται έμφαση στη διατύπωση ότι η Βρετανία δεν θα εισπράττει δασμούς εκ μέρους των κρατών της ΕΕ, αν η ΕΕ δεν κάνει το ίδιο για τη Βρετανία. Οπως σχολιάζουν οι επικριτές, η τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ θα εξαρτηθεί από την προθυμία των Βρυξελλών να επιβάλουν δύο διαφορετικούς δασμολογικούς συντελεστές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: Για εμπορεύματα που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο και για εμπορεύματα που παραμένουν στην ΕΕ. Ετσι, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την ΕΕ να εισπράξει δασμούς για λογαριασμό της, για εμπορεύματα που προορίζονται για τη Βρετανία. Επίσης, στις τροπολογίες προβλέπεται ότι η Βρετανία υιοθετεί ένα ξεχωριστό καθεστώς ΦΠΑ από την ΕΕ.

Χτες αναμενόταν μια εξίσου έντονη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αυτήν τη φορά επί του νομοσχεδίου για το εμπόριο μετά το Brexit, που μετατρέπει τις περίπου 40 εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών σε διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία.

Οι βουλευτές που θέλουν στενές σχέσεις με την ΕΕ, σχεδίαζαν να καταθέσουν άλλη τροπολογία που καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση. Σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης Μέι, η έξοδος από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.

Διώξεις στην καμπάνια «υπέρ του Brexit»

Εν μέσω οξυμένων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, χτες η επίσημη ομάδα εκστρατείας υπέρ του Brexit «Vote Leave» στο δημοψήφισμα του 2016 τιμωρήθηκε με πρόστιμο 61.000 λιρών για παραβίαση των κανόνων δαπανών και παραπέμφθηκε από την Εκλογική Επιτροπή σε αστυνομική έρευνα. Κατηγορείται ότι ξεπέρασε το όριο δαπανών χρηματοδοτώντας την «Aggregate IQ», μια εταιρεία που χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στοχεύσει τους ψηφοφόρους.

Παράλληλα, η πρώην υπουργός Παιδείας, Τζάστιν Γκρίνινγκ, που είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως θα πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου «να σπάσει το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο για την καλύτερη μελλοντική σχέση με το μπλοκ», υπογράμμισε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πραγματοποιήσει εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Μέι απέκλισε νέο δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ