Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Σκανδαλολογία και διεργασίες αναδιάταξης

Σε ρυθμούς σκανδαλολογίας, εκλογολογίας και διεργασιών αναδιάταξης συνεχίζει να κινείται το αστικό πολιτικό σκηνικό, με τα κόμματα του κεφαλαίου να κρατούν ψηλά την αντιπαράθεση σε δευτερεύοντα για το λαό ζητήματα, την ίδια στιγμή που συμπλέουν στους στρατηγικούς τους στόχους.

Η ΝΔ κρατά ψηλά το θέμα οικονομικών κινήσεων συγγενικών του πρωθυπουργού προσώπων, που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση εγείρουν θέματα νομιμότητας. Σχολιάζοντας συνέντευξη του εξαδέλφου του Αλ. Τσίπρα και προϊστάμενου του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Τσίπρα, επιμένει για «πολύκροτη υπόθεση» με «πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα που είχε καταθέσει η εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ της οικογένειας Τσίπρα». Βάζει, δε, ερωτήματα, αν «είχε ή δεν είχε ο Γ. Τσίπρας συμμετοχή στην πλαστογράφηση της προσωπικής ασφαλιστικής του ενημερότητας που κατατέθηκε από τον ξάδερφό του (και αδερφό του πρωθυπουργού), Δ. Τσίπρα;».

Στα βασικά, βέβαια, ομονοούν. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», έκανε σαφές ότι μια κυβέρνηση ΝΔ δεν πρόκειται να ματαιώσει αντιλαϊκά μέτρα της τωρινής κυβέρνησης. Οπως είπε, «σε δεύτερο χρόνο, και αφού ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, θα μπορούμε να ζητήσουμε να αναθεωρηθούν και μια σειρά από δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και για μετά το τέλος της θητείας της, όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα». Απέφυγε, εξάλλου, να απαντήσει στο ερώτημα αν η ΝΔ θεωρεί «ρεαλιστική τη ματαίωση της περικοπής των συντάξεων» ή η σχετική πρωτοβουλία της ΝΔ να καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και με το μυαλό στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε ανάλογο φόντο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, ο Π. Χρηστίδης, που σημείωσε μιλώντας στο «Εθνος»: «Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η οποία έχει ως απώτατο ορίζοντα τον Μάιο του 2019, τότε μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Επιβεβαίωσε, δε, για το χώρο τους ότι δουλεύουν ήδη πάνω στα ψηφοδέλτιά τους.

Εξάλλου, για το μετεκλογικό σκηνικό, επανέλαβε ότι στο ΚΙΝΑΛ μιλούν «για μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας».

Στο μεταξύ, δεν παύουν, από πλευράς της κυβέρνησης, οι προσκλήσεις προς το ΚΙΝΑΛ για συνεργασία. Ο αναπ. υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην εφημερίδα «Real», απάντησε σε ερώτημα αν γίνεται «προοδευτικός πόλος» χωρίς το ΚΙΝΑΛ: «Η δημιουργία του προοδευτικού πόλου προϋποθέτει συγκεκριμένες πολιτικές συγκλίσεις που θα έχουν στόχο και προτεραιότητα τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του. Προϋποθέτει παράλληλα την εγκατάλειψη των εναγκαλισμών με τις δυνάμεις της συντήρησης στις οποίες επιδίδονται καθημερινώς κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Προϋποθέτει κριτική θεώρηση για τη μέχρι τώρα πορεία της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και φυσικά αναθεώρηση και επαναπροσδιορισμό στο περιεχόμενο της πολιτικής πρότασης του ΚΙΝΑΛ». Ο ίδιος δεν απέκλεισε συνεργασία και με το Ποτάμι: «Η πραγματικότητα - τουλάχιστον η σημερινή - δείχνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες αναφέρεστε θα πορευθούν αυτόνομες προς την εκλογική διαδικασία. Το τι θα συμβεί μετά, αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, τις δυνάμεις που έχουν ως ιδεολογική αφετηρία και αναφορά τη σοσιαλδημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ