Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Κοκορομαχίες για να κρυφτεί η σύμπλευση στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο σημαιοφόρου στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα και στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Ρωσίας, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς.

Σχολιάζοντας την ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας - Μόσχας και επικαλούμενος τις «αρχές της κυριαρχίας της χώρας», ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα, πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική».

Κάλπικη αντιπαράθεση

Γύρω από αυτήν τη δήλωση Κοτζιά σηκώθηκε από το πρωί της Κυριακής νέος γύρος ψευτοαντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων αστικών κομμάτων, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τη συμφωνία τους στη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε «πολύ καλό» το γεγονός ότι από πλευράς ΝΔ υπήρξαν χαμηλοί τόνοι και προσεκτικές διατυπώσεις στο θέμα των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ η σύγκλιση αυτή αποτυπώθηκε και σε συνέντευξη του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, στην εφημερίδα «Αμαρυσία». Κληθείς να σχολιάσει την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Ελλάδα «οφείλει να αντιδρά άμεσα και αποφασιστικά, καθώς και να λειτουργεί προδραστικά»...

Η στρατηγική αυτή σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στους «εθνικούς στόχους» του εγχώριου κεφαλαίου αποτυπώθηκε και στην απάντηση σε ερώτηση για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, με τον Γ. Κουμουτσάκο, με διατυπώσεις ίδιες και απαράλλαχτες με αυτές των κυβερνητικών στελεχών, να αναφέρει ότι «σήμερα το ζητούμενο είναι η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, προκειμένου η Ελλάδα να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ως χώρα - κόμβος για το διεθνές εμπόριο, τις διεθνείς μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα».

Ολα υπό τις ευλογίες ΝΑΤΟ και ΕΕ

Την ίδια ώρα γίνεται ξανά και ξανά καθαρό ότι οι διεργασίες στην ΠΓΔΜ για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών «τρέχουν» υπό τις ευλογίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ δεν λείπουν οι σχετικές «νουθεσίες» και στην Ελλάδα, στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Μάλιστα, στις δύο χώρες οι υμνητές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ χρησιμοποιούν τα ίδια παραμύθια για να συγκαλύψουν τον επικίνδυνο ρόλο των λυκοσυμμαχιών.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» διεθνών σχέσεων «Atlantic Council», Ντ. Γουίλσον, δεν έκρυψε τις προσδοκίες που έχουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» πως «η Ουάσιγκτον θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών ιστορική εξέλιξη, που όχι μόνο θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, αλλά και θα ενισχύσει σημαντικά τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Παράλληλα με τα φούμαρα περί προάσπισης της σταθερότητας, έφτασε στο «ψητό», ζητώντας από την «υπεύθυνη» αντιπολίτευση των δύο χωρών να μη φέρει εμπόδια σε αυτήν τη συμφωνία. «Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναγνωρίζουν την πολιτική ηγεσία και το θάρρος που απαιτείται για την υποστήριξη αυτής της συμφωνίας. Οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ισχυρότερη με ευρύτερη υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα και στις δύο χώρες. Τούτου λεχθέντος, για όσους δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα περιμέναμε από τους υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες στην κάθε χώρα να μην αντιταχθούν έντονα και να μην παρεμποδίσουν την κοινοβουλευτική επικύρωση», ανέφερε χωρίς να μασάει τα λόγια του.

Ως δέλεαρ προέβαλε το γεγονός ότι «η συμφωνία προσφέρει στην Ελλάδα την προοπτική αποκατάστασης της πολιτικής και οικονομικής της επιρροής στα Βαλκάνια, μιας ιστορικής πραγματικότητας που έχει εξασθενήσει την τελευταία δεκαετία», εξηγώντας επί της ουσίας με το δικό του τρόπο... ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει το ρόλο του σημαιοφόρου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να εξασφαλίσει μερίδιο στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Οδηγός» για ευρύτερες διευθετήσεις στη Βαλκανική

Εξάλλου, μιλώντας στο «Εθνος», ο αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, Μπ. Οσμάνι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κάνει «μία τελική προσπάθεια να εκτροχιάσει ή να επιβραδύνει την αναπόφευκτη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «οδηγό» για την αντιμετώπιση άλλων διενέξεων στην περιοχή, που θα δώσουν επιπλέον ώθηση στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των Δ. Βαλκανίων. «Αποδείξαμε ότι ακόμη και αν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, αυτές μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο μπορεί να είναι ένα μάθημα για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος πως «η ένταξή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα σταθεροποιήσει την περιοχή και ενδεχομένως θα ενεργοποιήσει ξανά παρόμοιες διαδικασίες στα Δυτικά Βαλκάνια».

Συνεχίζονται διεργασίες στα Σκόπια

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, στα Σκόπια άκαρπη απέβη άλλη μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να αποφασίσουν πότε θα γίνει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών και πώς θα τεθεί το ερώτημα. Ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρ. Μίτσκοσκι, ότι αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του VMRO - DPMNE να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Κρίσιμο ζήτημα καθώς αν η συμμετοχή δεν πιάσει το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, το δημοψήφισμα κηρύσσεται άκυρο βάσει του σκοπιανού Συντάγματος. Μάλιστα, ο Ζάεφ κατηγόρησε τον Μίτσκοσκι ότι «λέει ψέματα όταν λέει ότι θέλει τη χώρα να μπει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με υπηρεσιακή κυβέρνηση προς τις πρόωρες εκλογές (2020-01-04 00:00:00.0)
Αποχώρησε το VMRO-DPMNE από τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές (2018-10-18 00:00:00.0)
Παρατείνονται οι συζητήσεις και οι κόντρες στην Ολομέλεια της Βουλής (2018-10-17 00:00:00.0)
Κίνδυνο «ανάφλεξης» βλέπει ο Γιούνκερ... (2018-10-09 00:00:00.0)
Αποφασισμένη να προωθήσει τη ΝΑΤΟική συμφωνία (2018-09-25 00:00:00.0)
«Τρέχουν» διεργασίες υλοποίησης της ευρωΝΑΤΟικής συμφωνίας (2018-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ