Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Με υπηρεσιακή κυβέρνηση προς τις πρόωρες εκλογές

Το βράδυ της Παρασκευής αναμενόταν να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μία μέρα πριν, όπως είχε αναγγείλει, λόγω της μη έγκρισης της ενταξιακής διαδικασίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη. Η διεξαγωγή των νέων πρόωρων εκλογών έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απρίλη, εν μέσω μιας ανούσιας για τα λαϊκά στρώματα ενδοαστικής αντιπαράθεσης.

Ο επανεκλεγείς στην ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις συνταγματικές αλλαγές που εκπορεύονται από αυτήν, όχι γιατί διαφωνεί στα σημαντικά στρατηγικά ζητήματα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και κυρίως στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά από άποψη τακτικής και προβαλλόμενος ως πιο αυθεντικός εκφραστής τους. Δηλώνει έτσι ότι σε περίπτωση που το κόμμα του εξασφαλίσει στις εκλογές τα 2/3 των εδρών της Βουλής θα επιδιώξει να ανατρέψει τα μέχρι τώρα εφαρμοσθέντα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως στο ονοματολογικό.

Μετά την παραίτηση Ζάεφ, υπηρεσιακός πρωθυπουργός σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναλαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζάεφ και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM). Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το VMRO - DPMNE, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απρίλη και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ