Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Πύρινος εφιάλτης και πολλά ερωτήματα

Πάνω από 18 νεκροί, εκατοντάδες σπίτια καμένα, εκατομμύρια στρέμματα δάσους κατεστραμμένα

Νέα Νότια Ουαλία, απ' την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών

AAP Images

Νέα Νότια Ουαλία, απ' την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών
Παρανάλωμα του πυρός έχουν γίνει μεγάλες εκτάσεις της Αυστραλίας όπου ειδικά στις πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία και Βικτόρια εκατομμύρια στρέμματα δασικού πλούτου έχουν απανθρακωθεί, με πολλούς να προβλέπουν μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας και όχι μόνο.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε καταγραφεί επίσημα ο θάνατος 18 ανθρώπων και περίπου άλλοι τόσοι θεωρούνταν αγνοούμενοι. Πολλοί επέμεναν ότι ο αριθμός των νεκρών αλλά και των τραυματισμένων θα ανέβει σημαντικά, δεδομένων και των δυσκολιών πρόσβασης σε μεγάλες ζώνες, ακόμα και σε περιοχές με σημαντική τουριστική κίνηση. Εκατοντάδες σπίτια είχαν επίσης καεί σε όλη τη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι το παραλιακό τουριστικό θέρετρο Μαλακούτα εκτιμάται ότι ίσως παραμείνει αποκλεισμένο ακόμα και βδομάδες, γι' αυτό και αναμενόταν η άφιξη πλοίου με προμήθειες για 15 μέρες. Μάλιστα, τραυματίες που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μεταφέρθηκαν σε πλωτό ιατρικό κέντρο με 25 κλίνες που στήθηκε στα ανοιχτά των ακτών.

Πλέον, υπολογίζεται ότι η καταστροφή έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ μόνο σε Νέα Νότια Ουαλία και Βικτόρια την Παρασκευή μαίνονταν πάνω από 200 πυρκαγιές.

Το Σαββατοκύριακο αναμένονταν νέα αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και ισχυροί άνεμοι, συνθήκες που φυσικά καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών (στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλά θύματα). Σημειωτέον ότι η κατάσταση είναι τέτοια που έχουν επιστρατευτεί δυνάμεις και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και στρατιωτικά ελικόπτερα, με στόχο την απομάκρυνση εγκλωβισμένων.

Οι περισσότερες αναλύσεις επιμένουν να προκρίνουν ως αιτίες της καταστροφής τις αλλαγές που καταγράφουν πολλοί επιστήμονες στο κλίμα, τις συνέπειες από τη χρήση ενεργειακών πόρων που δεν θεωρούνται τόσο «φιλικοί για το περιβάλλον» κ.τ.λ. Πρόκειται για πλευρές με σημαντικό βάρος, αν και για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κατάστασης απαιτείται προσεκτική επιστημονική μελέτη ευρύτερων στοιχείων, με δεδομένη και μια περιοδικότητα που εμφανίζουν διάφορα φαινόμενα στην πορεία εξέλιξης του πλανήτη μας. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις, να προληφθεί η επέκταση της πυρκαγιάς, να απομακρυνθεί έγκαιρα ο πληθυσμός μιας περιοχής κ.τ.λ. Αντίστοιχα, ερωτήματα δημιουργούνται για την επαρκή και αντίστοιχη με τις σύγχρονες επιστημονικές δυνατότητες στελέχωση και οργάνωση κρίσιμων υπηρεσιών, της δασοπυρόσβεσης και της δασοπροστασίας κ.τ.λ.

Τελικά, αυτό που αναδεικνύεται και από αυτήν την τεράστια καταστροφή είναι ότι για το καπιταλιστικό σύστημα, που κριτήριο είναι το κέρδος, δεν είναι προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ