Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε νέα φάση κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις ενάντια στη «μεταρρύθμιση»

Πανεθνικές κινητοποιήσεις ξανά στις 9 Γενάρη. Ηδη πολλά συνδικάτα και Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν 24ωρη απεργία

«Καλή χρονιά για το 2020, όλοι στην απεργία!», τονίζει η πρωτοχρονιάτικη κάρτα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες
«Καλή χρονιά για το 2020, όλοι στην απεργία!», τονίζει η πρωτοχρονιάτικη κάρτα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε νέα φάση κλιμάκωσης μπαίνουν οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία ενάντια στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Η Πέμπτη 9 Γενάρη έχει αποφασιστεί να είναι μέρα δράσης, με πολλές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν ήδη δρομολογήσει νέα 24ωρη απεργία, ενώ σε διάφορους χώρους και κλάδους συνεχίζονται εδώ και βδομάδες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το ΕΚ Μασσαλίας καλεί σε απεργία στις 9 αλλά και στις 10 Γενάρη, ενώ συνεχίζει και διάφορες άλλες πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των λαϊκών στρωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών που ανήκει στη δύναμή του (CGT Cheminots de Marseille) οργάνωσε στις 4 Γενάρη απεργιακή βραδιά, συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης των απεργών και των οικογενειών τους. Σημειωτέον, μετά τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη, στη συγκεκριμένη περιφέρεια (Μπους ντι Ρον) πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες απεργίες εργατοϋπάλληλοι από τομείς όπως οι Μεταφορές, η Χημική Βιομηχανία, τα Λιμάνια και η Ενέργεια.

Στον κλάδο των Σιδηροδρόμων, τη μάχη της οργάνωσης της απεργίας δίνουν δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της 9ης Γενάρη, χαιρετίζοντας τις Γενικές Συνελεύσεις όπου πολλοί εργαζόμενοι αποφασίζουν ήδη νέα απεργία. Το Συνδικάτο χαιρετίζει επίσης τη συνέχιση της απεργίας για 27η συνεχόμενη μέρα σε διάφορους χώρους του κλάδου, που αποτυπώνεται και στην ακινητοποίηση πολλών συρμών.

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες συνεχίζονται με αντίστοιχη αποφασιστικότητα και σε άλλους τομείς των Μεταφορών, όπως στο Μετρό του Παρισιού.

Κάλεσμα κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), που με ανακοίνωσή της καλεί: «Από τις 7 έως τις 10 Γενάρη να μη βγει ούτε μια σταγόνα υδρογονανθράκων από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Γαλλία - διυλιστήρια, αποθήκες, αγωγούς, λιμενικές εγκαταστάσεις». Η FNIC καταγγέλλει την επιχείρηση συκοφάντησης που τα ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει ενάντια στον αγώνα των απεργών και επαναλαμβάνει ότι η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί «απόδειξη ενός ταξικού πολέμου που διεξάγουν οι προνομιούχοι, οι μεγαλοαστοί». Οπως αναφέρει η FNIC, οι εργαζόμενοι στα έξι μεγάλα διυλιστήρια της Γαλλίας βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργίες και καλούν σε απεργιακό συντονισμό τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς παραγωγής, διύλισης και μεταφοράς πετρελαίου και προϊόντων του, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πίεση στην κυβέρνηση και στους υπερασπιστές των νέων αντεργατικών ανατροπών.

Το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (προάστιο του Παρισιού) επίσης καλεί σε απεργία στις 9 Γενάρη, ενώ εξέδωσε και ευχετήρια αφίσα για τη νέα χρονιά, με πλάνα από τις πρόσφατες απεργιακές συγκεντρώσεις και τονίζοντας: «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος!». Η απεργιακή του συγκέντρωση έχει οριστεί στη 1.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Νωρίτερα, καλεί σε κινητοποίηση το Σάββατο 4 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στο σταθμό του τρένου της Λιόν, για να ξεκινήσει πορεία προς τη Βαστίλλη και μετά το σταθμό της Εστ (Ανατολής), στο Παρίσι.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν διακήρυξε ξανά την προσήλωση της κυβέρνησης στην επιτάχυνση των ανατροπών. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επανέλαβε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» θα υλοποιηθούν όπως έχει εξαγγελθεί, εκφράζοντας κατά τ' άλλα «κατανόηση για αγωνίες και ανησυχίες» που υπάρχουν και επιμένοντας ότι μόνη του προτεραιότητα είναι «το συμφέρον της χώρας μας» - εννοώντας φυσικά την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, το ταχύτερο χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα των συντάξεων και γενικά της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μείωση συνολικά του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι με τα νέα μέτρα θα αυξηθούν κι άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και γενικότερα θα στρωθεί το έδαφος για τη μετατροπή της λεγόμενης «βασικής σύνταξης» - την οποία θα χορηγεί το κράτος - σε επίδομα, ώστε να αναπτυχθεί πιο αποφασιστικά ο τομέας της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και της καθαρά ιδιωτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ