Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΑ - ΕΕ
Συμφωνία Τραμπ - Γιούνκερ και νέα σκληρότερα παζάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέα φάση εισέρχονται οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ μετά την προχτεσινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, στο Λευκό Οίκο. Αμφότεροι εκτίμησαν ότι η συνάντησή τους «οδήγησε σε συμφωνία επί της αρχής» για διαπραγμάτευση σε θέματα που αφορούν σε πλειάδα βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, στην Ενέργεια και τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Εντούτοις, παρά τα χαμόγελα των δύο αξιωματούχων η «συμφωνία» επί της ουσίας συνιστά προσωρινό συμβιβασμό και σηματοδοτεί σκληρότερα παζάρια με δεδομένο ότι η λεγόμενη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) έχει παγώσει, με τον Τραμπ να θέλει επαναδιαπραγμάτευση.

Οι δύο αξιωματούχοι αποσαφήνισαν πως προτίθενται να διαπραγματευτούν με στόχο την εξάλειψη των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Σημείωσαν πως δεν θα προχωρήσουν σε νέους δασμούς εκτός και εάν ένας από τους δύο αποφασίσει να τερματίσει τη διαπραγμάτευση. Πάντως, διευκρίνισαν ότι η εξάλειψη δασμών δεν αφορά τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ενώ μένει να φανεί αν η αμερικανική κυβέρνηση θα παγώσει την αύξηση κατά 25% στους δασμούς στα αυτοκίνητα, όπως είχε εξαγγείλει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας πρώτος, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης, υποστήριξε πως οδήγησε σε «σπουδαία συμφωνία» και πως οι σχέσεις τους «εισέρχονται σε νέα φάση στενής φιλίας από τις οποίες μπορούμε να κερδίσουμε και οι δύο και να εργαστούμε για την παγκόσμια ασφάλεια και την ευημερία». «Θα συνεργαστούμε στην κατεύθυνση των μηδενικών δασμών, μηδενικών εμπορικών φραγμών και των μηδενικών επιδοτήσεων σε βιομηχανικά προϊόντα εκτός των αυτοκινήτων», τόνισε.

Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη διαλόγου για κοινά κριτήρια με στόχο τη διευκόλυνση του εμπορίου, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους στις εμπορικές συναλλαγές και τη διαπραγμάτευση για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

«Υπόσχεση» για εισαγωγές σόγιας και LNG

Διαφάνηκε ωστόσο ότι η «συμφωνία» επήλθε αφότου η ΕΕ, μέσω του Γιούνκερ, υποσχέθηκε πως θα εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και περισσότερη μεταλλαγμένη σόγια από τις ΗΠΑ (ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του κενού που προκαλούν οι πρόσφατοι κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα). Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», ξεκαθαρίζοντας πως στόχος του ήταν από την αρχή η επίτευξη συμφωνίας. «Καθορίσαμε τομείς συνεργασίας προς την κατεύθυνση μηδενικών δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία στην Ενέργεια. Η ΕΕ θα φτιάξει περισσότερους τερματικούς σταθμούς LNG για εισαγωγή από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι μήνυμα προς άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος εμμέσως στα ρωσικά μονοπώλια Ενέργειας.

Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ανήγγειλε ότι θα συγκροτηθούν σύντομα ομάδες εργασίας των δύο πλευρών και ότι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των νέων διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - ΕΕ θα αφορούν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Επανέλαβε τη δήλωση Τραμπ ότι όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επιβάλει νέους δασμούς. Πρόσθεσε ακόμη ότι εφόσον επιλυθούν τα θέματα με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, οι ομάδες διαπραγματευτών θα εστιάσουν σε θέματα που αφορούν αγροτικά, ιατροφαρμακευτικά, χημικά προϊόντα και αμερικανικό LNG.

Γερμανικές αντιδράσεις

Οι πρώτοι που αντέδρασαν στα αποτελέσματα της συνάντησης Τραμπ - Γιούνκερ ήταν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, από τη Σεούλ, χαιρέτισε τη συμφωνία εκτιμώντας ότι «εάν και δεν πρόκειται ακόμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα καθιστά πιο πιθανή από πριν μια θετική έκβαση στην όλη συζήτηση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τον προστατευτισμό».

Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, εκτίμησε πως επήλθε «σημαντική πρόοδος που θα βοηθήσει στην αποφυγή εμπορικού πολέμου», ενώ ο σύνδεσμος Γερμανών βιομηχάνων DIHK τόνισε ότι οι λύσεις που προτάθηκαν «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ