Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Αναβάλλονται τα σχέδια για επίσκεψη Πούτιν στις ΗΠΑ το φθινόπωρο

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απαίτησε την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τότε δεν θα αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Μόσχας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Πάγο» στα αρχικά σχέδια για επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις ΗΠΑ τουλάχιστον έως το τέλος τρέχοντος έτους φαίνεται πως βάζει ο Λευκός Οίκος, με φόντο τις κόντρες διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης των ΗΠΑ αναφορικά με τις αμερικανορωσικές σχέσεις. Το στίγμα της «νέας» στάσης της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα έδωσε χτες ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας σε σχέση με την αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής της 16ης Ιούλη στο Ελσίνκι, απέρριψε το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ «την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία». «Σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και με τη διεθνή κοινότητα, οι ΗΠΑ απορρίπτουν την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτήν την πολιτική ωσότου η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αποκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τη Μόσχα «να βάλει τέλος στην κατοχή της Κριμαίας» γιατί εξαιτίας αυτού «απομονώθηκε από τη διεθνή κοινότητα». Σε επόμενο σημείο διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας προτού παραδοθεί η Κριμαία στην Ουκρανία, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει τα σύνορα ελεύθερων κυρίαρχων κρατών διά της βίας».

Η στάση Πομπέο στο ζήτημα της Κριμαίας ικανοποίησε την ΕΕ, με εκπρόσωπό της να δηλώνει χτες στις Βρυξέλλες πως οι χώρες - μέλη παραμένουν «προσηλωμένες» στην υπεράσπιση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την πολιτική μη αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, «συμπεριλαμβανομένης» της συνέχισης επιβολής «περιοριστικών μέτρων» σε βάρος θεσμών, αξιωματούχων και εταιρειών που συνδέονται με τη συγκεκριμένη κίνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Πομπέο, με την εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα, να δηλώνει δηκτικά: «Γνωρίζουμε πόση αξία έχουν τέτοιες βαρυσήμαντες δηλώσεις».

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του Μ. Πομπέο στη Γερουσία, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει τουλάχιστον έως τις αρχές του 2019, επικαλούμενος την ανάγκη να προηγηθεί η ολοκλήρωση των ερευνών του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σε δήλωσή του μετέφερε την πεποίθηση του Προέδρου Τραμπ ότι «η επόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο θα γίνει αφού τελειώσει το κυνήγι μαγισσών έναντι της Ρωσίας». Ο Μπόλτον πρόσθεσε πως οι ηγέτες ΗΠΑ - Ρωσίας έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν «μετά την Πρωτοχρονιά».

Μία βδομάδα πριν, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στον Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον Ρώσο ηγέτη στις ΗΠΑ το ερχόμενο φθινόπωρο. Ωστόσο, οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις μελών του Κογκρέσου για επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας στις ΗΠΑ πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας του ανακριτή Μιούλερ ανάγκασαν την κυβέρνηση Τραμπ να υποχωρήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πρόταση για διεύρυνση του G7 (2020-06-03 00:00:00.0)
Περιθώρια «συνεργασίας» σε οικονομικά και διεθνή ζητήματα (2019-12-12 00:00:00.0)
Απόλυση Μπόλτον (2019-09-11 00:00:00.0)
Στο βάθος σκληρά παζάρια, αντιφάσεις και ανταγωνισμοί (2018-07-17 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα 16 Ιούλη η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν (2018-07-14 00:00:00.0)
Ανησυχίες για τη «διατλαντική συμμαχία» (2018-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ