Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πρόταση για διεύρυνση του G7

«Η αναζήτηση μιας κλίκας που στοχοποιεί την Κίνα δεν είναι δημοφιλής επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ

Από προηγούμενη σύνοδο του G7

Copyright 2019 The Associated

Από προηγούμενη σύνοδο του G7
Η πρόταση των ΗΠΑ για μια διευρυμένη σύνοδο του σχήματος G7 είναι το νέο στοιχείο που επιδρά στους ανταγωνισμούς, προκαλώντας τις αντιδράσεις κυρίως της Κίνας, την οποία στοχοποιεί κατά βάση το αμερικανικό σχέδιο, αλλά και χωρών που δεν θέλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, έθεσε εκ νέου το Σάββατο ζήτημα διεύρυνσης της ομάδας των επτά πλουσιότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G7), με αφορμή την αναβολή της προγραμματισμένης για τα τέλη Ιούνη Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ εκτίμησε πως το G7 είναι «ξεπερασμένο» ως σχήμα, γιατί «δεν αντανακλά σωστά τι γίνεται στον κόσμο». Πρότεινε έτσι μία διευρυμένη ομάδα έντεκα χωρών (G11), αποκαλύπτοντας ότι σκέφτεται να προσκαλέσει στη Σύνοδο και τους ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Τραμπ είχε θέσει ζήτημα επιστροφής της Ρωσίας στις συνόδους της ομάδας.

Πέρα από τις ΗΠΑ, στο G7 συμμετέχουν η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με παρατηρητή την ΕΕ. Η Ρωσία αποκλείστηκε από τις συνόδους τού μέχρι τότε G8 το 2015, με αφορμή την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία ανήκε στην Ουκρανία.

Προειδοποιεί η Κίνα

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χτεσινή ενημέρωση των συντακτών, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Ζάο Λιζιάν δέχτηκε ερώτηση για τις αναφορές «της αμερικανικής πλευράς» και απάντησε: «Τις εντοπίσαμε. Η Κίνα πιστεύει ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι συναντήσεις πρέπει να συμβάλλουν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, στην πολυμέρεια και την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη...».

Για το ενδεχόμενο αυτή η διευρυμένη ομάδα κρατών «να συζητήσει το θέμα της Κίνας», προειδοποίησε ότι «η αναζήτηση μιας κλίκας που στοχοποιεί την Κίνα δεν είναι δημοφιλής επιλογή και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αντίστοιχων χωρών...».

Μεταξύ άλλων, ο Ζάο αναφέρθηκε και στις επικρίσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τον νέο «νόμο για την ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, επαναλαμβάνοντας ότι «οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ αποτελούν καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας που δεν επιτρέπουν ξένη ανάμειξη. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα δράσει περισσότερο για τη σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ και την ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας».

Στο μεταξύ, η τοπική κυβερνήτρια του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε ότι «βλέπουμε πιο ξεκάθαρα τις τελευταίες βδομάδες "τα δύο μέτρα και δύο σταθμά" που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ», αφού «ανησυχούν για τη δική τους εθνική ασφάλεια (σ.σ. ένταση καταστολής κατά διαδηλωτών στις ΗΠΑ ), αλλά για τη δική μας κοιτούν μέσα από "φακούς που παραμορφώνουν"».

Ακόμα, επέμεινε ότι οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να εφαρμόσουν νόμους που θα «προστατεύσουν καλύτερα την εθνική ασφάλεια» και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «θα βλάψουν τα δικά τους συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ», αναφερόμενη στον μεγάλο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι ομάδα Ρεπουμπλικανών εξετάζει πρόταση νόμου που θα εμποδίζει αμερικανικές επενδύσεις σε ξένες αμυντικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας.

Αλλες αντιδράσεις

Απαντώντας στην πρόταση Τραμπ για διευρυμένη σύνοδο του G7, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απέκλεισε «κάθε πιθανότητα» να συμμετάσχει η Ρωσία, θυμίζοντας πως η Μόσχα είχε αποκλειστεί λόγω προσάρτησης της Κριμαίας, «συνεχίζοντας να αγνοεί τους διεθνείς κανόνες». Από την άλλη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, εμφανίστηκε πρόθυμος να αποδεχτεί την πρόσκληση να παρευρεθεί «με χαρά», όπως έκανε πέρυσι, όταν προσεκλήθη από τον Πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλία.

Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, και τον ενημέρωσε για τα σχέδιά του. Συζήτησαν επίσης για τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ+. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται επίσης πως στη διάρκεια της συνομιλίας τους «επισημάνθηκε η σημασία της ενεργοποίησης του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρά στις κινήσεις ΗΠΑ και άλλων (2020-08-01 00:00:00.0)
Εντονες δυτικές αντιδράσεις ενάντια στο νόμο για την «εθνική ασφάλεια» (2020-07-02 00:00:00.0)
Επαφές στη Χαβάη και επιβεβαίωση διαφωνιών (2020-06-19 00:00:00.0)
Αρνείται σταθερά τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο όπλων (2020-06-11 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση που εκτείνεται σε πολλά πεδία (2020-06-05 00:00:00.0)
Ο νέος νόμος για το Χονγκ Κονγκ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης (2020-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ