Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Αθώωση των αγωνιστών αγροτών του Κουρουγουάτι

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Παραγουάης αποφάσισε την Πέμπτη να άρει την καταδίκη των 11 αγροτών για τη λεγόμενη «υπόθεση Κουρουγουάτι», οι οποίοι με στημένες κατηγορίες φυλακίστηκαν με ποινές από 4 έως 30 χρόνια. Εκανε δεκτή μετά από χρόνια την έφεση των δικηγόρων υπεράσπισης και έτσι οι τέσσερις άνδρες που εξακολουθούν να κρατούνται, ανάμεσά τους και ο Ρουμπέν Βιγιάλμπα, μέλος του Παραγουανικού ΚΚ (με ποινή 30 χρόνων), θα απελευθερωθούν.

Η «υπόθεση Κουρουγουάτι», που ξεσήκωσε την αλληλεγγύη του λαϊκού κινήματος στη χώρα και διεθνώς, έχει συνοπτικά ως εξής: 60 ακτήμονες αγρότες από την περιοχή Κουρουγουάτι είχαν καταθέσει αίτημα χρήσης μιας ακαλλιέργητης γης που βρισκόταν κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, στο πλαίσιο των εξαγγελιών για αγροτική μεταρρύθμιση, της τότε σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Προέδρου Φερνάντο Λούγκο, και αφού υπήρξε κωλυσιεργία την κατέλαβαν. Στις 15 Ιούνη 2012, ισχυρές μονάδες καταστολής της αστυνομίας με βαριά όπλα επιτέθηκαν κατά των αγροτών μετά από αίτημα του μεγαλοκαπιταλιστή - γαιοκτήμονα Μπλας Ν. Ρικέλμε, που θεωρούσε τη γη δική του, και ακολούθησε μακελειό. Ο συγκεκριμένος είναι στέλεχος του δεξιού κόμματος «Κολοράδο» (ευνοούμενο της στυγνής 35χρονης δικτατορίας του Στρόσνερ), που σήμερα κυβερνά. Στη διάρκεια της καταστολής σκοτώθηκαν 11 αγρότες και 6 αστυνομικοί, ενώ στη συνέχεια διώχθηκαν αρκετοί από τους ηγέτες των αγροτών με τις χαλκευμένες κατηγορίες της «σύστασης εγκληματικής ομάδας», της «κατάληψης ξένου ακινήτου» και της «απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο» αλλά κανένας αστυνομικός. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το μακελειό αυτό, που έγινε με την ανοχή της «αριστερής» κυβέρνησης του επονομαζόμενου και «κόκκινου παπά» Προέδρου, Φ. Λούγκο, κατά κωμικοτραγικό τρόπο αξιοποιήθηκε από την τότε αντιπολίτευση του «Κολοράδο» για την αποπομπή του Λούγκο από την Προεδρία της χώρας.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, βρέθηκε στα τέλη του Ιούνη στην Παραγουάη και με την ευκαιρία είχε επισκεφτεί τις φυλακές Τακουμπού, όπου κρατούνταν οι αγρότες, όπως και άλλοι αγωνιστές, και είχε εκφράσει την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας στην πάλη τους, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ