Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Σε ρυθμούς δημοψηφίσματος και στο πλαίσιο κατευθύνσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σε ρυθμούς δημοψηφίσματος κινούνται πλέον τα Σκόπια. Μετά την προχτεσινή επισημοποίηση της ημερομηνίας του, στις 30 Σεπτέμβρη, χτες ο πρόεδρος της σκοπιανής Βουλής, Τ. Τζαφέρι, ανακοίνωσε ότι αυτή θα λειτουργήσει έως τις 10 Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσει 20ήμερη προεκλογική καμπάνια, όπου όπως αναμένει όλες οι πλευρές θα πάρουν καθαρά θέση επί του ερωτήματος που τίθεται στους πολίτες της ΠΓΔΜ, «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Κάνοντας και ο ίδιος φανερό το πραγματικό υπόβαθρο της συμφωνίας, που δεν είναι άλλο από τα σχέδια ενσωμάτωσης της χώρας και συνολικά των Δυτ. Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, ανταγωνιστικά προς την επιρροή που θέλει να ασκήσει η Ρωσία στην περιοχή, προεξόφλησε ότι οι πολίτες των Σκοπίων «έχουν καταλάβει το μήνυμα και την ανάγκη για δημοψήφισμα, προκειμένου να εκφράσουν τη δέσμευσή τους στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Στα διαδικαστικά πρόσθεσε ότι ο νόμος που θα επικυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, μετά το δημοψήφισμα.

Από πλευράς ΕΕ, ο επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γ. Χαν, παρενέβη για μια ακόμα φορά, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο ότι καλωσορίζει την απόφαση για δημοψήφισμα πάνω στην «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το ονοματολογικό. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη συμφωνία και την εφαρμογή της ως σύμβολο συμφιλίωσης και καλών σχέσεων γειτονίας στην περιοχή. Κάλεσε εξάλλου τους κατοίκους των Σκοπίων να πάνε και να ψηφίσουν, καθώς για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ό,τι αποτέλεσμα κι αν φέρει, χρειάζεται συμμετοχή άνω του 50% του εκλογικού σώματος.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, σε διάγγελμά του χτες, περιστοιχισμένος από τους υπουργούς της κυβέρνησής του, με τον φόβο ενός μποϊκοτάζ της διαδικασίας από πλευράς του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, κάλεσε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν «και να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον των ίδιων και της χώρας», καθώς και «όλα τα έντιμα μέλη του VMRO-DPMNE» «να αντιληφθούν τη σημασία των στιγμών».

Από πλευράς ΗΠΑ σήμερα αναμένεται στα Σκόπια για 3ήμερη «επίσκεψη» - και επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ (αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών), τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ και αρχηγούς κομμάτων - το στέλεχος του ΥΠΕΞ, αρμόδιος για την περιοχή, Μ. Πάλμερ. Οπως αναφέρει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια διαχέει ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος θα εκφράσει την υποστήριξη της χώρας του στην «ολοκλήρωση» της συμφωνίας των Πρεσπών και την «πρόοδο» των Σκοπίων στην πορεία ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σημειωτέον, ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να μην εκτροχιαστούν οι προσπάθειες Ελλάδας και «Μακεδονίας» να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους, και να ενταχθεί η δεύτερη στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα που οι 2 χώρες κάνουν το τελευταίο μίλι, η εστίαση των ΗΠΑ στο θέμα είναι εξαιρετικά σημαντική. Ειδικά εφόσον υπάρχουν τρίτοι παίκτες που δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων», είπε.

Ο Μπουσάτι επέμεινε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή είναι σημαντική για την «ασφάλεια» στη ΝΑ Ευρώπη, τονίζοντας και το ρόλο τους στην ένταξη Κροατίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, «και ελπίζω σύντομα των Σκοπίων», στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε, επίσης, το ρόλο των ΗΠΑ στη «διαδικασία διαλόγου» μεταξύ Σερβίας - Κοσσόβου: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία Σερβίας - Κοσσόβου διεξάγεται από την ΕΕ, αλλά χωρίς τη στήριξη από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Και πρόσθεσε: «Εχουμε δει ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στην υπόθεση των Σκοπίων ήταν παραδοσιακά πολύ θετικός».

Σε αυτό το κλίμα παρουσίασε ως θετικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, τη συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα «σημαντικά βήματα» που έχουν κάνει Ελλάδα και Αλβανία στη διευθέτηση διμερών ζητημάτων.

Δεν παρέλειψε να συνδέσει όλες αυτές τις διευθετήσεις με σχέδια για μπίζνες στην περιοχή: «Πρέπει να ξεκινήσουμε να μετασχηματίζουμε το νέο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης», είπε και συνέχισε: «Γι' αυτό χρειαζόμαστε και την ΕΕ, με περισσότερα σχέδια που να προωθούν τη διασυνδεσιμότητα στο εσωτερικό της περιοχής, αλλά και με την ευρύτερη ΕΕ. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέα σχέδια στρατηγικής σημασίας όπως ο TAP και άλλοι αγωγοί, όπου πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε επίσης την αμερικανική παρουσία», είπε ο Μπουσάτι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πανόραμα» ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και παζαριών (2018-12-29 00:00:00.0)
Προωθείται το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο (2018-10-27 00:00:00.0)
«Λυτοί και δεμένοι» για να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών (2018-09-15 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το «μασάζ» (2018-09-13 00:00:00.0)
«Οχημα» υλοποίησης σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή (2018-08-03 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και «αποφασιστικότητα» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» (2018-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ