Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ρίχνονται «γέφυρες» διαλόγου

Αντιπροσωπεία Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Η αφορμή αλλά όχι η αιτία της επιδείνωσης των σχέσεων είναι η δίωξη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον για κατασκοπεία και σύνδεση με τον Γκιουλέν, αλλά η αντιπαράθεση είναι ευρύτερη, για σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πάντως, έχουν επιβληθεί κυρώσεις εκατέρωθεν στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ έχουν διατυπωθεί και ποικίλες απειλές. Ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για δύο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δημιουργεί την ανάγκη να παραμείνουν γέφυρες επικοινωνίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, θα ηγηθεί της 9μελούς αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στις ΗΠΑ (θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών) και αναφέρεται ότι είναι στα σκαριά κάποιες προκαταρκτικές διευθετήσεις ορισμένων θεμάτων.

Επίσης, σε μήνυμά της που ανάρτησε στο «Twitter», η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανέφερε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ένας σταθερός φίλος και σύμμαχος της Τουρκίας. Στο ίδιο μήνυμα επικρίνονται αναφορές των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μπορεί να πέσει στο 7 προς 1 λέγοντας ότι είναι «κατασκευασμένες και αβάσιμες».

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραφε χτες διακυμάνσεις, παραμένοντας κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο της προηγούμενης μέρας και έκλεισε στο 1 προς 5,3 ενώ ως απόρροια της συνολικής κατάστασης της καπιταλιστικής οικονομίας διακινούνταν σενάρια για «ανάγκη προσφυγής της Τουρκίας για δανεισμό στο ΔΝΤ και τραπεζικούς ελέγχους».

Επίσης χτες έγινε γνωστό από τη γερμανική κυβέρνηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στις 28 και 29 Σεπτέμβρη και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ