Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προειδοποιεί για σύγκρουση αν γίνει ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ

Από τη ΝΑΤΟική άσκηση στη Γεωργία στις αρχές Αυγούστου
Από τη ΝΑΤΟική άσκηση στη Γεωργία στις αρχές Αυγούστου
Την έντονη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης προκαλούν τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και ιδιαίτερα η ένταξη της Γεωργίας. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας προχτές στον όμιλο ΜΜΕ «Κομερσάντ» σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν προχωρήσει η ένταξη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τα 10 χρόνια από τη σύγκρουση μεταξύ της Γεωργίας και της Νότιας Οσετίας, όπου η Ρωσία επενέβη υπέρ της δεύτερης και περιελάμβανε και ερωτήσεις για το τι θα σήμαινε η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.

Με έμφαση ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι τυχόν ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ «μπορεί να προκαλέσει μια τρομακτική σύγκρουση με τη Ρωσία». Αναφέρθηκε στη συνέχιση του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ενωσης - στην οποία πρωτοστάτησε και ο ίδιος - αλλά κατήγγειλε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να περικυκλώσει τη Ρωσία και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ δεν συνεχίζει μόνο να υπάρχει, αλλά επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Αυτό δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο, γιατί κανείς δεν έχει ακυρώσει την πυρηνική ισορροπία του κόσμου, κανείς δεν έχει καταργήσει το γεγονός ότι για τους στρατιωτικούς και τους ηγέτες είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων των διαφόρων κρατών. Σειρά κρατών - μελών του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσική Ομοσπονδία πιθανό εχθρό. Και είναι προφανές ότι οι στρατιωτικές ικανότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τριάδας, στοχεύουν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό, δυστυχώς, είναι γεγονός. Συνεπώς, πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτήν την κατάσταση. Και όταν αρχίζει να στενεύει ο δακτύλιος γύρω από τη χώρα μας αυτό δεν είναι δυνατόν να μην μας ανησυχεί». Πρόσθεσε δε: «Με άλλα λόγια, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί απόλυτη απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οπως και στη Γεωργία, οι στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησαν με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ» (αναφέρεται σε στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν στις αρχές του μήνα στη Γεωργία με την επωνυμία Νοble Partner 2018 και τη συμμετοχή δυνάμεων από 13 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ).

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Γεωργία, που διεκδικεί τα εδάφη της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας (περιοχές που αποσπάστηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια μετά από πολεμικές συγκρούσεις έχουν αναγνωριστεί ως κράτη από τη Ρωσία), δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι «στις δύο περιοχές η Ρωσία έχει βάσεις και αν μια άλλη χώρα (η Γεωργία) τις θεωρεί επικράτειά της αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες». Κατέληξε λέγοντας ότι «ελπίζω πως η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει την εξυπνάδα να μην κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πάντως, σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να αποφευχθεί ο πόλεμος του 2008 στις δύο περιοχές όταν αυτός ήταν Πρόεδρος (και ο Βλ. Πούτιν τότε πρωθυπουργός) σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αλλά ήταν προκλητική η τότε ηγεσία της Γεωργίας του Μ. Σαακασβίλι και όσων τον στήριζαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ