Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκτός ελέγχου οι φωτιές στην Καλιφόρνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.--

Ανεξέλεγκτα μαίνονταν έως χτες το 80% περίπου 20 πύρινων μετώπων στη βόρεια Καλιφόρνια παρά τις προσπάθειες 14.000 πυροσβεστών, ισχυρών δυνάμεων του στρατού και εναέριων πυροσβεστικών μέσων να τις σβήσουν.

Οι χειρότερες πυρκαγιές σημειώνονται στο Μεντοτσίνο και στις κομητείες Λέικ και Κολούσα της Καλιφόρνιας που έχουν αποτεφρώσει πάνω από 980 τετρ. χλμ. γης καθώς αρκετές από τις εστίες φωτιάς «ενώθηκαν» σχηματίζοντας το χειρότερο πύρινο μέτωπο στην ιστορία της πολιτείας. Χτες βράδυ μάλιστα αξιωματικοί της Πυροσβεστικής προέβλεψαν ότι η μεγαλύτερη φωτιά που ξέσπασε ποτέ στην Καλιφόρνια θα μαίνεται όλον τον Αύγουστο, εξαιτίας της ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων...

Ο «Δημοκρατικός» κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών για πυρόσβεση αποδίδοντας τις πολλές εστίες φωτιάς στο φονικό συνδυασμό ανομβρίας και καύσωνα. «Από την αυγή του πολιτισμού πριν 10.000 χρόνια, δεν ξαναείχαμε τέτοιες συνθήκες ζέστης και η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ετσι έχουν τα πράγματα», επανέλαβε χτες αποφεύγοντας επιμελώς τις αναφορές σε αντιπυρικές ζώνες και άλλα προληπτικά μέτρα προστασίας των δασών και των κατοικημένων εκτάσεων. Από την άλλη, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλιφόρνιας, Κεν Πίμπλοτ, αναφέρθηκε στον τριπλασιασμό του κόστους πυρόσβεσης τονίζοντας ότι από 242 εκατ. δολάρια που ήταν το 2013, φέτος το κόστος ανέβηκε στα 773 εκατ. δολάρια καθώς πλέον οι πυρκαγιές δεν εκδηλώνονται μόνο το καλοκαίρι αλλά συνεχίζονται έως το... Δεκέμβρη!

Εως τώρα, πάντως, το τελευταίο κύμα πυρκαγιών στη βόρεια Καλιφόρνια έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και ολοσχερείς καταστροφές σε χιλιάδες εκτάρια αγροτο-λιβαδικής έκτασης και χιλιάδες κτίρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ