Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΜΠ
Απασχολούνται αλλά με ελαστικές σχέσεις

Μπορεί να μη μαστίζονται από την ανεργία οι μηχανικοί που αποφοιτούν από το ΕΜΠ, όμως και σε αυτόν τον κλάδο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τείνουν να γίνουν καθεστώς. Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που αφορά στην «Απορρόφηση των μηχανικών του ΕΜΠ στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι απόφοιτοι του ΕΜΠ που απέκτησαν άδεια άσκησης επαγγέλματος μεταξύ 1991 και 1995 είχαν ποσοστό ανεργίας 2,2% κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, ενώ ο χρόνος εύρεσης της πρώτης τους απασχόλησης ήταν κατά μέσο όρο τρεις μήνες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τους αποφοίτους του ΕΜΠ, τα ποσοστά των πραγματικών ελεύθερων επαγγελματιών μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ αντίθετα αυξάνει συνεχώς το ειδικό βάρος των «οιονεί μισθωτών» ή «ελεύθερων επαγγελματιών σε έναν εργοδότη», φτάνοντας στο ποσοστό 36% στην αρχική απασχόληση νέων μηχανικών του ΕΜΠ. Προκύπτει δηλαδή μια τάση ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Η μελέτη δε συνδέει την αύξηση της απασχόλησης των μηχανικών με τις γενικότερες συνθήκες στη χώρα μας (κοινοτικά κονδύλια, έργα, Ολυμπιάδα) που σήμερα την ευνοούν, όμως δε θα συνεχίζονται για πάντα, με ανάλογες επιπτώσεις και στην απασχόληση των αποφοίτων.

Κατά τη χτεσινή παρουσίαση της έρευνας στο ΕΜΠ, ο πρύτανης του ιδρύματος, Θ. Ξανθόπουλος, συνδύασε τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το ΕΜΠ διακρίνεται για τις σπουδές του, με τα σχέδια που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τη Συνθήκη της Μπολόνια, σημειώνοντας την αντίθεση του ιδρύματος στη δημιουργία κύκλων σπουδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ