Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Σε «επαγρύπνηση» για τα Στενά του Ορμούζ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε καθημερινή βάση οι ΗΠΑ «ανανεώνουν» τις απειλές έναντι του Ιράν με φόντο τον οξυμένο ανταγωνισμό μονοπωλίων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χτες, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, που είναι επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον του Ιράν, καθώς το κάλεσε να μην κλείσει τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπου (από όπου περνά το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου). Οπως τόνισε με νόημα, οι ΗΠΑ «επιδεικνύουμε πολύ μεγάλη επαγρύπνηση και επιτηρούμε κάθε αλλαγή», με στόχο τάχα τη συνέχιση της ασφαλούς διέλευσης των πλοίων από την περιοχή.

Ο στρατηγός Βότελ αναφέρθηκε στα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας ισχυρές δυνάμεις των «Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης» στον νότιο Περσικό Κόλπο, εκτιμώντας πως έγιναν «για να μας στείλουν το μήνυμα» ότι διαθέτουν σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες στα Στενά του Ορμούζ. Σε επόμενο σημείο σχολίασε πως μία από τις «κύριες αποστολές» του αμερικανικού στρατού στην περιοχή είναι δήθεν «η εξασφάλιση της διεθνούς ναυσιπλοΐας και ναυτιλίας».

Το ίδιο 24ωρο, αίσθηση προκάλεσε στο Ιράν βίντεο που κυκλοφόρησε από τον προσωπικό λογαριασμό του πρώην Προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, στο οποίο εμφανίζεται να ζητά την παραίτηση του νυν Προέδρου Χασάν Ροχανί με το επιχείρημα ότι «δεν τον εμπιστεύεται» ο ιρανικός λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ