Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δήλωση Θάτσι για «διόρθωση συνόρων»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Οι σχεδιασμοί και οι κινήσεις για διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού με τη Ρωσία και άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, ρίχνουν λάδι στη φωτιά των εντάσεων της περιοχής και αναθερμαίνουν τα σενάρια ακόμη και για αλλαγές συνόρων. Στα σενάρια αυτά προσπάθησε να απαντήσει και ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι δεν θα γίνει διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου ούτε θα δοθεί αυτονομία στους Σέρβους. «Αυτό που εννοούσα όταν έλεγα για διόρθωση συνόρων είναι να προστεθεί η (σερβική) κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή, παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με στόχο την εξεύρεση μίας «τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας» που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη των χωρών στους λεγόμενους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Χτες πάντως η δημόσια τηλεόραση στο Μαυροβούνιο μετέδωσε πως καταζητείται ένας πρώην πράκτορας της CIA για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 από φερόμενους ως φιλορώσους Σέρβους προκειμένου να αποτραπεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το κανάλι επικαλέστηκε εισαγγελική απόφαση για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Αμερικανού πρώην πράκτορα της CIA Τζόζεφ Ασαντ, με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση υπό δύο Ρώσους πρώην αξιωματούχους των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ο Μιλόσεβιτς ήξερε ότι τον δηλητηρίαζαν»

Χτες, ο Σέρβος επιφανής δικηγόρος Ζντένκο Τομάνοβις, που είχε διατελέσει στο παρελθόν νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nedeljnik» είπε πως μία μέρα πριν βρεθεί ο Μιλόσεβιτς νεκρός στο κελί του, του έδωσε ιδιόχειρο σημείωμα με την εντολή να το παραδώσει στη ρωσική πρεσβεία και από εκεί στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου ζητούσε την προστασία της Ρωσίας επειδή διαπίστωνε ότι τον δηλητηριάζουν στις φυλακές του Δικαστηρίου της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ