Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνθήκη Σένγκεν
Ακρως επικίνδυνη για τους λαούς

Αποσπάσματα από την εξόχως ενδιαφέρουσα ομιλία του δικηγόρου Κώστα Τουμασάτου σε σχετική εκδήλωση του ΚΜΕ

Στοιχειοθετημένη, εμπεριστατωμένη, αναλυτική η ομιλία του δικηγόρου Κώστα Τουμασάτου, την περασμένη Τετάρτη, σε εκδήλωση του ΚΜΕ, με θέμα τη Συνθήκη Σένγκεν και τα δημοκρατικά δικαιώματα, «κέντρισε» το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και συντέλεσε στην ανάπτυξη προβληματισμού γύρω από τη Συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ και στη χώρα μας από τον Γενάρη του 2000. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα εκτενέστερα αποσπάσματα από την ομιλία.

Συμφωνία με ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία χαρακτήρισε τη Σένγκεν ο Κ. Τουμασάτος, σημειώνοντας: «Αποτελεί διακρατική απόφαση των εκπροσώπων της κυρίαρχης τάξης των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου αστυνομικού μηχανισμού με σκοπούς προληπτικούς και κατασταλτικούς και για την εισαγωγή ενός συστήματος ελέγχου, το οποίο συνιστά στην πραγματικότητα γνήσιο ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των χωρών εκτός αυτής, διεθνούς εμβέλειας, που θα προστατεύουν τα συμφέροντα των κυρίαρχων οικονομικών κύκλων και θα εδραιώνουν την ηγεμονία τους».

«Μόνο ο ανυποψίαστος - τόνισε σε άλλο σημείο - ιστορικά ή εκείνος που έχει ίδια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αγνοεί ή θέλει να αγνοεί, το πόσο άνετα οι ισχυροί και οι παντοδύναμες εξουσίες μετονόμασαν και μετονομάζουν τους πολιτικούς αντιπάλους σε τρομοκράτες και εγκληματίες».

Τα αίτια που οδήγησαν στη «γέννηση» της συμφωνίας

Αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας τέτοιας φύσης κατασταλτικών μηχανισμών, υπογράμμισε: «Μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, σήμερα την εποχή της επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων, στο χώρο των πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, παρουσιάζεται το εξής νέο ποιοτικό στοιχείο. Στο χώρο των κοινωνικών δικαιωμάτων: Ο,τι κοινωνικές παροχές, κάτω από την πίεση των πραγμάτων και των αγώνων των εργαζομένων, είχαν δοθεί στην πορεία του χρόνου, αφαιρούνται. Η συνεχής αυτή αφαίρεση φυσικό είναι να οξύνει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική αδικία και ανισότητα και εύλογα να οξύνει την ταξική πάλη.

Η όξυνση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το συνεχή αντίστοιχο περιορισμό, μέχρι την κατάργηση από τους κυρίαρχους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, των ατομικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Και αυτό λόγω της στενής διαλεκτικής σχέσης, γιατί οι θεμελιώδεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες βοηθούν την προώθηση των διεκδικητικών αγώνων των εργαζομένων.

Ετσι, για την αντιμετώπιση των αγώνων του λαϊκού κινήματος, για την εδραίωση των θέσεων του πολυεθνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου και για τη μελλοντική αβεβαιότητα της εδραίωσης αυτής της θέσεως, παρουσιάζεται γι' αυτό, η ανάγκη της δημιουργίας διαφόρων προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών και της επεξεργασίας διαφόρων μεθόδων και τύπων καταστολής και κρατικής τρομοκρατίας».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε εκτενώς σε όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, είτε εσωτερικά σε κάθε χώρα είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να συμπεράνει πως «η ύπαρξη όλων αυτών των μηχανισμών δεν αποδεικνύει την αδυναμία του συστήματος; Ναι, είναι αδύνατοι κι ας θέλουν να παρουσιάζονται δυνατοί».

Συνεχίζοντας ανέλυσε άρθρα της Σύμβασης Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, και στάθηκε ιδιαίτερα σε μία από τις 11 ομάδες εργασίας που προβλέπει η Συνθήκη, τη «Σειρήνα», που όπως ανέφερε: «Είναι μία εξαιρετικά σημαντική ομάδα. Κάθε συμβαλλόμενη χώρα διαθέτει μια εθνική ομάδα Σειρήνα που συμπληρώνει το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και η οποία επιτρέπει την άμεση σύνδεση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών μιας χώρας με τους ξένους συνεργάτες. Εχει τη δυνατότητα να διαθέτει στοιχεία για 9.000.000 άτομα. Ηδη αυτή η ομάδα έχει ενεργοποιηθεί και λειτουργεί στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως».

Για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπογράμμισε: «Στα πλαίσια της Συμφωνίας συστάθηκε και λειτουργεί. Σκοπός της είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2472/1997, η προστασία του πολίτη από την παράνομη ηλεκτρονική επεξεργασία των προσωπικών του στοιχείων. Η Αρχή καταγράφει όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που διαθέτουν προσωπικά στοιχεία τρίτων. Τα στοιχεία, που όπως φαίνεται ενδιαφέρουν περισσότερο είναι ιατρικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, πολιτικών φρονημάτων κ.ά. Ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε ειδικότητας πρέπει να γνωστοποιήσουν στην Αρχή τα αρχεία που διατηρούν με προσωπικά δεδομένα, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να αποδώσουν όταν αυτά ζητηθούν από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία».

Και συνέχισε τονίζοντας: «Η Αρχή μπορεί να έχει κάθε είδους πληροφορία που αφορά τους κατοίκους της χώρα. Για να συγκεντρώσει μάλιστα αυτές τις πληροφορίες ενεργοποιεί αναγκαστικά τους ίδιους τους πολίτες και αν αυτοί αρνηθούν να παίξουν το ρόλο που τους επιβάλλουν, απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια και χρηματική ποινή έως 5 εκατομμύρια δραχμές».

Αντίθετη στο Σύνταγμα

Ο Κ. Τουμασάτος κατήγγειλε: «Με τη Συμφωνία θίγονται θέματα που άπτονται των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, των αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ανατρέπονται ή καταργούνται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες όπως τυπικά - νομικά έχουν καταχωρηθεί στα αστικά συνταγματικά κείμενα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Κατήγγειλε ακόμα πως η Συμφωνία αντίκειται προς το Σύνταγμα και πως εξαιτίας της φύσης της, ο κυρωτικός νόμος, αλλά και η διεθνής συμφωνία δεν αποκτούν νομικό κύρος, ακόμη κι αν ο αριθμός ψήφων που θα λάβει ο κυρωτικός νόμος υπερβαίνει την απόλυτη πλειοψηφία. Η έλλειψη νομικού κύρους - όπως τόνισε ο Κ. Τουμασάτος - δεν μπορεί να αναπληρωθεί ούτε με την αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί «με αυτή θίγονται και οι θεμελιώδεις διατάξεις, οι οποίες κατά τη διάταξη του άρθρου 110 δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση».

Καταλήγοντας συμπλήρωσε εμφατικά: «Με τη σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν και τον νόμο 2472/1997, παραβιάζονται και οι αρχές του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της προστασίας και ασφάλειας, της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του απορρήτου των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας. Η αληθινή έννοια αυτών των Συνταγματικών αρχών είναι η νομοθετική κατοχύρωση της απαγόρευσης καταγραφής οιουδήποτε στοιχείου και με οποιοδήποτε μέσο και της παρακολούθησης που αναφέρεται στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και στα ευαίσθητα δεδομένα. Ομως η Σύμβαση και ο νόμος κατά πλήρη αντίθεση και παραβίαση των συνταγματικών αρχών, μονιμοποιούν όχι την απαγόρευση, αλλά την καταγραφή. Με βάση τα όσα έχουν εκτεθεί, αβίαστα συμπεραίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομική θεραπεία για τα κείμενα αυτά, γι' αυτό επιβάλλεται η μη εφαρμογή τους».

Και για να μην μείνει αμφιβολία για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά, ο Κ. Τουμασάτος πληροφόρησε το ακροατήριό του πως αξιωματούχος της ομάδας υποστήριξης της Βελγικής Αστυνομίας συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία ότι διοχέτευσε σε ομάδες εγκληματιών απόρρητα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό σύστημα Σένγκεν (στοιχεία περί φυλής, σεξουαλικών προτιμήσεων, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, κατάσταση υγείας κ.ά.).

Τέλος, ο Κ. Τουμασάτος εξέφρασε την αισιόδοξη πεποίθηση πως «η ενωμένη οργανωμένη πάλη των λαών θα ανατρέψει την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και θα ανατείλει για τους λαούς ο ήλιος του σοσιαλισμού. Γι' αυτό να είμαστε σίγουροι, όπως ότι το χειμώνα διαδέχεται η άνοιξη»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ