Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Πρόσθετα έσοδα 758 δισ.

Στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη αυξήθηκαν 8,58%, με ρυθμό πολλαπλάσιο του πληθωρισμού

Η φορολογική επέλαση σε βάρος των μισθοσυντήρητων νοικοκυριών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στηρίζει την εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού. Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία τα κρατικά έσοδα, παρά τη μείωση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, αυξήθηκαν στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2001 σε ποσοστό 8,58% και σε απόλυτους αριθμούς κατά 758,2 δισ. δρχ. Τα μισά από τα επιπλέον κρατικά έσοδα, περίπου 400 δισ. δρχ. προέρχονται από τους επιπλέον φόρους που βεβαιώθηκαν από τη διαδικασία εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης ο ρυθμός αύξησης των εσόδων όχι μόνον ήταν πολλαπλάσιος του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μεγαλύτερος από την αύξηση 7,9% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Ετσι στο 9μηνο φέτος το υπουργείο Οικονομικών κατόρθωσε να συγκεντρώσει 54 δισ. δρχ. περισσότερα από αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Βασικό στήριγμα του φετινού προϋπολογισμού είναι τα μερίσματα από τις μετοχές των λιγοστών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει στην κατοχή του Δημοσίου, καθώς από την κατηγορία αυτή εισπράχτηκαν 70 δισ. δρχ. πάνω από τα προϋπολογιζόμενα. Πάντως το λεγόμενο πλεόνασμα εσόδων κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προηγούμενων μηνών. Η μείωση του λεγόμενου πλεονάσματος για το μήνα Σεπτέμβρη οφείλεται στη μείωση των τελωνειακών φορολογικών εσόδων. Τον ίδιο μήνα ο ΦΠΑ παρουσίασε αύξηση 8,4%, ενώ συνολικά στο 9μηνο του 2001 η αύξηση του ΦΠΑ έφτασε σε 10,56%.

Ειδικότερα από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα κάθε είδους έσοδα στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2001 έφτασαν σε 9,6 τρισ. δρχ. από 8,8 τρισ. πέρυσι και προήλθαν από τις εξής πηγές:

  • ΔΟΥ (Εφορίες): Διαμορφώθηκαν σε 6,6 τρισ. δρχ. και αποτελούν το 69% των συνολικών εσόδων της περιόδου. Ο ρυθμός αύξησής τους σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται σε 7,15%. Ο φόρος εισοδήματος έφτασε σε 2,9 τρισ. δρχ., ενώ ο ΦΠΑ σε 1,9 τρισ. Ετσι από τις δύο αυτές πηγές (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) το Δημόσιο εισέπραξε 4,8 τρισ. δρχ, δηλαδή το 54% των συνολικών δημοσίων εσόδων.
  • Τελωνεία: Στο 9μηνο εισπράχτηκαν 2,2 τρισ. και μετέχουν στο σύνολο των εσόδων με 23%. Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται σε 3,52%.
  • Τα μερίσματα από μετοχές, ομόλογα κλπ. που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο απέφεραν έσοδα ύψους 817 δισ. δρχ. και αποτελούν το 8% του συνόλου των εσόδων. Σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν αύξηση 42,7%. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζει πλεόνασμα 70 δισ. δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ