Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συνεχείς επαφές για την ΕΕ και το μέλλον της

Ο Μακρόν συνάντησε τους ηγέτες Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, αλλά και την καγκελάριο της Γερμανίας

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες γύρω από την ΕΕ εξακολουθεί να διεκδικεί η Γαλλία, με τον Πρόεδρό της να συνεχίζει επαφές, μπροστά και στις ευρωεκλογές που θα γίνουν την άνοιξη.

Την Πέμπτη το απόγευμα, ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Ξαβιέ Μπετέλ, αλλά και τους πρωθυπουργούς Βελγίου και Ολλανδίας, Σαρλ Μισέλ και Μαρκ Ρούτε, αντίστοιχα.

Την Παρασκευή το απόγευμα, στη Μασσαλία, ο Μακρόν υποδέχτηκε την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με την οποία άλλωστε ειδικά το τελευταίο τρίμηνο έχουν ακόμα πιο συχνές επαφές, διερευνώντας προτεραιότητες και συμβιβασμούς για την πορεία ισχυροποίησης και «αναμόρφωσης» της Ευρωένωσης, με στόχο την πιο αποφασιστική αναμέτρησή της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη. Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσονται και πολυεπίπεδες συζητήσεις για τη λειτουργία της ΕΕ, την ώρα που δυναμώνουν μια σειρά «προβληματισμών» για τους σημερινούς κανόνες και κατατίθενται προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, από ισχυρές χώρες της Ενωσης, όπως η Ιταλία. Η ίδια συζήτηση άλλωστε διευρύνεται και στο εσωτερικό πολλών κρατών - μελών, όπως αναδεικνύει και η ανοδική πορεία ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων. Οσο κι αν πολλοί συνδέουν αυτήν τη συζήτηση με επιμέρους «μέτωπα», όπως το Μεταναστευτικό, το ζήτημα είναι ευρύτερο, φέρνει στην επιφάνεια σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις, διαφωνίες ως προς το πώς καλύτερα θα ικανοποιηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από το Λουξεμβούργο και με φόντο την όξυνση και της αντιπαράθεσης π.χ. με τη Ρώμη (όχι μόνο για το Μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας»), ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας λύσης «προοδευτικής και αποτελεσματικής» για τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η ΕΕ, κόντρα σε λύσεις «απλοϊκές και αναποτελεσματικές».

Επίσης, μιλώντας μαζί με τον Μπετέλ σε εκδήλωση για την ΕΕ, ο Μακρόν είπε: «Είμαι υπέρ του να είμαστε σαφείς και σταθεροί με όλες τις χώρες που δε σέβονται το κράτος δικαίου, τη βάση που στηρίζει τις Συνθήκες μας (σ.σ. της ΕΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Η συνάντηση των «4» εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία για την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση διευρύνονται και σχέδια για νέες, πολύπλευρες επεμβάσεις σε άλλες χώρες, στο όνομα της «καταπολέμησης των αιτιών» της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με ορισμένα πρακτορεία, οι τέσσερις ηγέτες αποφάσισαν να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής Σεπτέμβρη πιο συγκεκριμένες λύσεις για να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών, με βασική ιδέα την ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας σε αφρικανικές χώρες από τις οποίες προέρχονται ή διέρχονται οι μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως το κάνουν ήδη με την Τουρκία και τη Λιβύη.

Ο Μισέλ, από τη μεριά του, μίλησε για «ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική», ενώ ο Ρούτε χαρακτήρισε ουσιαστικό ζήτημα την «αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης» και τόνισε ότι «χρειάζεται υπευθυνότητα» σε διάφορους τομείς.

Θυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα ο Μακρόν θα παρουσιάσει τις ιδέες του για την «αρχιτεκτονική ασφάλειας» της ΕΕ, έχοντας σημειώσει ότι ειδικά σε αυτόν τον τομέα πρέπει να δυναμώσει η «αυτονομία» των Βρυξελλών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» (όπως μετονομάστηκε το «Εθνικό Μέτωπο» της Γαλλίας), Μαρίν Λεπέν, είπε ότι το κόμμα της, μπροστά στις ευρωεκλογές, θα κάνει καμπάνια μαζί με τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι - που σήμερα συγκυβερνά στην Ιταλία - και ανέφερε: «Πηγαίνουμε μαζί με όλους εκείνους που συμμερίζονται τις ιδέες μας στην Ευρώπη για να κάνουμε αυτήν την ευρωπαϊκή δημοκρατική επανάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ