Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Ενδιαφέρουσες γερμανοτουρκικές επαφές

Οι δύο ΥΠΕΞ εμφανίστηκαν μαζί σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή

Copyright 2018 The Associated

Οι δύο ΥΠΕΞ εμφανίστηκαν μαζί σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή
Η βδομάδα που πέρασε «έκλεισε» με την επίσκεψη που έκανε στην Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σημειώνοντας πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα ότι «η Γερμανία έχει στρατηγικό συμφέρον για εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από ένας μεγάλος γείτονας, είναι επίσης σημαντικός εταίρος της Γερμανίας». Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει το ότι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μάας μετέφερε την κατανόηση του Βερολίνου για την «ανησυχία της Τουρκίας για το Ιντλίμπ» (ανησυχία που σε μεγάλο βαθμό αφορά την αναβάθμιση των Κούρδων) και είπε ότι «εργαζόμαστε μαζί για να εμποδίσουμε την κλιμάκωση (της έντασης) στην περιοχή». Ενώ ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι όσον αφορά στη Συρία «οι απόψεις μας συμπίπτουν», χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την «ειλικρινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα» «αξιέπαινη και αξιοσέβαστη».

Αλλά και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της σχολίασε για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις ότι «δεν μπορούμε πάντα να σκεφτόμαστε άσπρο - μαύρο. Η πραγματικότητα δεν είναι έτσι» και τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για μια υγιή ανάπτυξη της Τουρκίας, πρόσθεσε: «Δεν θα ενεργούσαμε προς το συμφέρον μας αν συμπεριφερόμαστε με τρόπο που θα αποδυνάμωνε την Τουρκία».

Σημειωτέον ότι στα τέλη του μήνα ο Ερντογάν θα έχει επίσημες επαφές στη Γερμανία, σε μια περίοδο που πολλοί λένε ότι η αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων (που δεν σημαίνει απαραίτητα και θεαματική επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ) είναι κρίσιμη και για τις δύο πλευρές.

Ενδιαφέρον είχαν μάλιστα ορισμένες αναλύσεις που διαπίστωναν μεσοβδόμαδα και στη χώρα μας πως η Γερμανία «δεν έχει αποφασίσει μόνο να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία... αλλά φαίνεται έτοιμη να συγκρουσθεί με τις ΗΠΑ και σε αυτό το πεδίο». Και συνέχιζαν, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Τουρκία δεν αφορά απλά το φόβο «για αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών», αφού «το Βερολίνο προφανώς θα αξιοποιήσει την Αγκυρα για να δηλώσει τα δικά του ζωτικά συμφέροντα στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή...».


Α. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο των παζαριών ΕΕ - Τουρκίας (2020-07-03 00:00:00.0)
Κοινή άσκηση με υποβρύχια στη Μεσόγειο (2020-06-17 00:00:00.0)
Διαρκές αλισβερίσι των αστικών τάξεων ενάντια στους λαούς (2020-02-07 00:00:00.0)
Επαφές Μάας με «γεμάτη» ατζέντα (2018-09-06 00:00:00.0)
Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Γερμανία (2018-02-16 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» και με δηλώσεις Ερντογάν (2017-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ