Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Εντονη λαϊκή δυσαρέσκεια από τις περικοπές παροχών, μισθών και συντάξεων

Αυξάνεται η επιρροή του εθνικιστικού - αντιμεταναστευτικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 9/9 περίπου 7,5 εκατ. Σουηδοί για τις 349 έδρες του Κοινοβουλίου, αλλά και για τους εκπροσώπους στις περιφέρειες και τους δήμους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές των τελευταίων χρόνων «καρπώνεται» το ρατσιστικό - εθνικιστικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες», το οποίο εμφανίζεται στη δεύτερη θέση, και σε ορισμένες περιπτώσεις στην πρώτη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, του σημερινού πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν (συγκυβερνούν με τους Πράσινους), που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες και εξασφάλιζαν εύκολα περίπου το 40% των ψήφων, εμφανίζονται συνήθως δημοσκοπικά πρώτο κόμμα, όμως με μεγάλες απώλειες, δηλαδή έως 25% (από 31% στις εκλογές του 2014). Οι «Σουηδοί Δημοκράτες», με επικεφαλής τον Τζίμι Ακεσον, λαμβάνουν 20% (από 13%), ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ίσως το ξεπεράσει. Το «συντηρητικό» κόμμα των «Μετριοπαθών», του Ουλφ Κρίστερσον, εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 17% (από 23%).

Τόσο οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις όσο και η πριν από το 2014 «συντηρητική» των Μετριοπαθών προχώρησαν σε καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ανέτρεψαν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, περιέκοψαν κοινωνικές παροχές, προκειμένου να στηριχθούν οι σουηδικές επιχειρήσεις, για να ανταποκριθούν στο διεθνή ανταγωνισμό: Ιδιωτικοποιήσεις σε μεταφορές, Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, Υγεία, Παιδεία, μειώσεις των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υψηλό κόστος ζωής, έλλειψη στέγης και ενοίκια στα ύψη, αντεργατικά μέτρα και μειώσεις μισθών, όλα αυτά εκτόξευσαν τη λαϊκή αγανάκτηση.

Σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων που αναφέρουν η βρετανική εφημερίδα «Independent» και η σουηδική «Aftonbladet», η άνοδος των ακροδεξιών «Σουηδών Δημοκρατών» οφείλεται στη μεταρρύθμιση της κοινωνικής Πρόνοιας, που επιδείνωσε τις παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης και ανεργίας για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» έχουν δεχτεί οι χρονίως πάσχοντες και οι άνεργοι. Επίσης έχουν συρρικνωθεί οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, έχουν μεγαλώσει οι αναμονές για ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία κ.λπ., έχουν αυξηθεί οι πληρωμές και έχουν ιδιωτικοποιηθεί δομές. Στο μεταξύ, ο λαός βλέπει τα υψηλά εισοδήματα να ενισχύονται, ενώ οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι υποφέρουν όλο και περισσότερο.

Οι «Σουηδοί Δημοκράτες», ένα ακόμη κόμμα του κεφαλαίου, υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ομίλων και επιθετικό προς τους εργαζόμενους (ντόπιους και ξένους), αποδίδει την πολιτική αυτή, που ακολουθείται σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, στην άφιξη περίπου 163.000 μεταναστών στη Σουηδία το 2015.

Στον αντίποδα, το Σουηδικό ΚΚ (συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία) «κατεβαίνει» μετά από πολλά χρόνια με δικά του ψηφοδέλτια και είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη Σουηδία που αντιπάλεψε την επίθεση αστικών κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου, εναντιώθηκε στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του ΝΑΤΟ, όταν όλα τα άλλα κόμματα είτε καλωσόριζαν τον «παράδεισο» της ΕΕ είτε στην πορεία εγκατέλειψαν τη στάση απόρριψής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ