Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτικές κινήσεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης
  • Ο Ερντογάν απορρίπτει τη δημιουργία «τετελεσμένων» στη Βόρεια Συρία
  • Οι Ρώσοι καταγγέλλουν τις ΗΠΑ για χρήση βομβών φωσφόρου

Ενοπλοι που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ

Copyright 2018 The Associated

Ενοπλοι που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αυξάνεται επικίνδυνα η στρατιωτική κινητικότητα στη μεθόριο της βόρειας συριακής επαρχίας Ιντλίμπ με την Τουρκία, αλλά και στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο - είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ρωσικές ασκήσεις - οι στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας «Bright Star 2018» μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου, με τη συμμετοχή πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού με τη στήριξη της ρωσικής Αεροπορίας και Ιρανών προετοιμάζονται για την εκκαθάριση του Ινλτίμπ από τις διάφορες τζιχαντιστικές δυνάμεις, ενώ κατά πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ισχυρές δυνάμεις του τουρκικού στρατού ενισχύουν τις θέσεις τους σε περιοχές της λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στο Ιντλίμπ με νέα άρματα μάχης, κινητές μονάδες πυροβολικού και φορτηγά, σε μία προσπάθεια να θωρακίσουν τις θέσεις τους και των λεγόμενων αντικαθεστωτικών που στηρίζουν από την αρχή της επέμβασης το 2011.

Επιπλέον, το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως και οι ΗΠΑ αυξάνουν τις δυνάμεις που έχουν στη Βόρεια και Ανατολική Συρία με δεκάδες στρατιωτικούς, πολεμοφόδια και άλλα υλικά πολέμου, ετοιμάζοντας τις επόμενες επιθέσεις.

Ακόμα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να επιβεβαιώσει πληροφορίες της εφημερίδας «Bild» ότι το γερμανικό υπουργείο Αμυνας μελετά την πιθανότητα να έχει κάποιου είδους ανάμειξη σε μελλοντική στρατιωτική δράση στη Συρία «εάν η συριακή κυβέρνηση πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά». Το γερμανικό υπουργείο φέρεται πως άρχισε να μελετά αυτό το ενδεχόμενο μετά από παρότρυνση των ΗΠΑ.

«Προειδοποιήσεις» Ερντογάν...

Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν διαμηνύει σε συμμάχους και αντιπάλους ότι «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα» στο Ιντλίμπ, εντατικοποιώντας ταυτόχρονα τις πολιτικές και διπλωματικές «πιέσεις» κυρίως προς τη μεριά της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα και τις προσπάθειες ώστε να πειστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να μην εγκρίνει μία μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης του Ιντλίμπ από τον συριακό στρατό. «Είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία», είπε. Ισχυρίστηκε ότι τάχα συμμερίζεται το στόχο «να καθαρίσει η Συρία από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το "Ισλαμικό Κράτος" (σ.σ. τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων) YPG», θυμίζοντας τις δύο τουρκικές χερσαίες επεμβάσεις στο συριακό έδαφος, γνωστές με τις ονομασίες «Ασπίδα Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» στις συριακές περιοχές Αλ Μπαμπ και Αφρίν.

Φανερώνοντας την όξυνση της ρωσο-τουρκικής κόντρας εάν θα γίνουν και πώς επιχειρήσεις ενάντια σε τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ, είπε: «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα δεχτούμε καμία επιχείρηση σε βάρος αμάχων υπό το πρόσχημα καταπολέμησης του πρώην "Μετώπου Νούσρα"... Αυτό θα προκαλέσει νέα ανθρωπιστική κρίση». Ακολούθως πρόσθεσε ότι η Τουρκία «αρνείται να καταβάλει το κόστος τέτοιας επιχείρησης», τονίζοντας ότι θα ξανασυναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του «τις επόμενες βδομάδες» και ότι προς το παρόν θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτέμβρη (Παρασκευή) η «συνάντηση εκπροσώπων Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας» στην Κωνσταντινούπολη, για να προετοιμάσουν μία Σύνοδο Κορυφής «τους επόμενους μήνες» για τη Συρία...

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ επανέλαβε τις απειλές κατά της Συρίας «σε περίπτωση» που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, λίγα 24ωρα μετά τις νέες δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλ. Πούτιν στην Τεχεράνη, ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών με ξένη βοήθεια επιχειρούν να στήσουν προβοκάτσια με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ. Επιπλέον και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον απείλησε χτες τη Συρία με «πολύ πιο ισχυρή απάντηση», λέγοντας ότι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν σε αυτό.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί «περίεργο» δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», που επικαλούμενη «ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους» επιχειρεί να συμβάλει στο κλίμα στησίματος προβοκάτσιας με χημικά. Το «ρεπορτάζ» αναφέρει πως κατά τα τελευταία στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ...«ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ ενέκρινε τη χρήση αερίου χλωρίνης σε επιχειρήσεις» κατά αντικαθεστωτικών στο Ιντλίμπ.

Καταγγελίες για αμερικανικές βόμβες φωσφόρου

«Αγνοια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, όταν κλήθηκε χτες το πρωί να απαντήσει στις κατηγορίες της Μόσχας ότι δύο αμερικανικά μαχητικά «F-15» το Σάββατο έριξαν βόμβες φωσφόρου στην πόλη Ντέιρ Εζόρ της Ανατ. Συρίας, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές σε αστικές περιοχές!

Τις πληροφορίες δημοσιοποίησαν στελέχη του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, με τη σημείωση ότι η χρήση όπλων φωσφόρου απαγορεύεται από τις Διεθνείς Συνθήκες της Γενεύης του 1949 και συνιστά έγκλημα πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ