Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Παζάρια» και εντός κυβερνώντος κόμματος για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μεγαλώνουν αντί να αμβλύνονται οι κόντρες στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Χτες, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι μία ομάδα βουλευτών που απαρτίζεται από τους 50 πιο θερμούς υπέρμαχους του λεγόμενου «σκληρού» Brexit (δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία) συναντήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και συζήτησαν «το μέλλον της Τερέζα Μέι ως ηγέτιδας». Το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου υποστήριξε πως ορισμένοι από τους βουλευτές έχουν ήδη στείλει επιστολές μομφής προς την Μέι.

Πάντως, το καταστατικό λειτουργίας του Συντηρητικού Κόμματος προβλέπει ότι μπορεί να κινηθεί νέα διαδικασία εκλογής ηγεσίας αν το 15% των βουλευτών του συγκεκριμένου κόμματος - που σήμερα είναι 48 - ζητήσουν διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Η ομάδα των Συντηρητικών πιο θερμών υποστηρικτών του Brexit έχει απορρίψει τα σχέδια της Μέι κατά τα οποία η Βρετανία θα διατηρήσει μία «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών» με την ΕΕ για τα προϊόντα μετά την έξοδό της από την ΕΕ τον προσεχή Μάρτη. Εντούτοις αντιμετωπίζει επικρίσεις, επειδή δεν κατόρθωσε να διατυπώσει μία «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση».

Αλλοι Συντηρητικοί βουλευτές την κάλεσαν «να αλλάξει ρότα» σχετικά με το Brexit, τονίζοντας πάντως ότι τάσσονται υπέρ της παραμονής της Μέι στην ηγεσία, λίγες βδομάδες πριν το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μεταξύ, η Μέι προειδοποίησε χτες ότι αν η Βρετανία δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ για τις μελλοντικές τους σχέσεις, τότε «αλλάζει η θέση» αναφορικά με τη συμφωνία της να καταβάλει ένα ποσό αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός διευκρίνισε: «Η συγκεκριμένη προσφορά έγινε στο πνεύμα της επιθυμίας μας να πετύχουμε μια συμφωνία με την ΕΕ και στη βάση - όπως έχει πει η ίδια η ΕΕ - του ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. Επομένως, χωρίς συμφωνία η θέση αλλάζει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ