Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΝΤΛΙΜΠ
Στήνεται το πρόσχημα νέου μακελειού και με ... βίντεο για χημικά

Από την άσκηση «Βright Star» των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την άσκηση «Βright Star» των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σκηνικό της επόμενης, και ενδεχομένως μεγαλύτερης, ιμπεριαλιστικής επέμβασης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Συρία, με πρόσχημα ακόμη μία στημένη επίθεση με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, έχει περάσει στο στάδιο της βιντεοσκόπησης. Παράλληλα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, εντείνουν τη ρητορική των απειλών σε βάρος της συριακής και της ρωσικής κυβέρνησης, εκφράζοντας υποκριτικά «ανησυχία» για την τύχη Σύρων αμάχων της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, που αποτελεί πλέον το τελευταίο μεγάλο «προπύργιο» των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών. Σε αυτό το πλαίσιο εντείνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις «Bright Star» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις οποίες παίρνουν μέρος και ελληνικές δυνάμεις με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συμμετέχει ενεργά σε όλους τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ρώσοι στρατιωτικοί και εκπρόσωποι του «Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης στη Συρία» ανακοίνωσαν χτες πως ήδη γυρίστηκαν εννιά βίντεο με «πρωταγωνιστές» Σύρους αμάχους, που απήχθησαν σε χωριά της περιφέρειας της επαρχίας Ιντλίμπ από τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και της οργάνωσης «Λευκά Κράνη». Ανάμεσα στους αιχμαλώτους είναι τουλάχιστον 12 ορφανά παιδιά που απήχθησαν από καταυλισμούς προσφύγων. Οι πληροφορίες των Ρώσων αξιωματούχων, που μεταδόθηκαν χτες από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today», αναφέρουν πως δύο από τα εννιά βίντεο θα δοθούν σε αξιωματούχους του ΟΗΕ για να «επιβεβαιώσει την επίθεση» σε βάρος αμάχων. Τα άλλα επτά θα διακινηθούν από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «λόγω χαμηλής ποιότητας».

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, Αλεξάντερ Σούλγκιν, κάλεσε τον Οργανισμό να μην επιτρέψει μία προβοκάτσια με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, μολονότι νωρίτερα κυκλοφόρησε μία έκθεση από «ερευνητές» του Οργανισμού που επέρριψαν την ευθύνη στο συριακό στρατό για την επίθεση με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων στην πόλη Ντούμα της Αν. Γκούτα τον περασμένο Απρίλη.

Νέες απειλές από ΗΠΑ και Γερμανία

Τις απειλές έναντι της Δαμασκού επανέλαβε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Οπως είπε, ο Σύρος Πρόεδρος δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των Αμερικανών μετά τις επιθέσεις που έκαναν τον περασμένο Απρίλη και πέρσι, το 2017. «Προειδοποιήθηκε. Την πρώτη φορά, έχασε το 17% των μαχητικών αεροσκαφών του. Τώρα θα δούμε εάν έγινε σοφότερος», είπε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε πως «ο κόσμος παρακολουθεί τις προετοιμασίες της Συρίας για επίθεση» στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. «Θέλω να ξεκαθαρίσω με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα αναλάβουν γρήγορη και αποφασιστική δράση κατά οποιασδήποτε χρήσης χημικών όπλων στην επαρχία Ιντλίμπ», είπε.

Ενδιαφέρον προκάλεσαν χτες οι νέες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για τη Συρία. Τόνισε πως η χώρα της θα πρέπει να προετοιμαστεί να απαντήσει εάν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. «Το να πούμε απλά ότι μπορούμε να κοιτάξουμε αλλού, εάν χρησιμοποιηθούν κάπου χημικά όπλα και δεν τηρούνται οι διεθνείς συμβάσεις, αυτό δεν μπορεί να είναι απάντηση!», είπε στο γερμανικό κοινοβούλιο. Απαντώντας στην Μέρκελ, η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Αντρεα Νάλες, επανέλαβε τη θέση του κόμματός της, που μόνο τακτικά διαφοροποιείται, ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας ή η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει στρατιωτικά. «Μέχρι να συμβεί αυτό, εμείς οι σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε βίαιη παρέμβαση στη Συρία», είπε.

Επιπροσθέτως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμμετοχή των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήγματα στη Συρία εάν η Δαμασκός χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Επέμεινε πάντως ότι το Βερολίνο θα πάρει την «απόφαση με αυτόνομο τρόπο». Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα επίσημο αίτημα γι' αυτό από την Ουάσιγκτον. «Μέχρι τότε, επικεντρωνόμαστε στον πολιτικό διάλογο για να προληφθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», κατέληξε ο Μάας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε διάταξη μάχης για την τελική αναμέτρηση (2018-09-08 00:00:00.0)
Επιχειρήσεις και πιέσεις με στόχο το Ιντλίμπ (2018-09-06 00:00:00.0)
Σκηνικό αυξημένης έντασης με πρόσχημα τα χημικά όπλα (2017-07-01 00:00:00.0)
Πιέσεις για «έρευνες» και «συνεργασία»... (2017-04-25 00:00:00.0)
Σχέδια αξιοποίησης περίεργης επίθεσης στο Ιντλίμπ (2017-04-05 00:00:00.0)
Συνέχιση χερσαίας επέμβασης με φόντο παζάρια (2016-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ