Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο Φερνάντο Χαντάτ θα αντικαταστήσει τον Λούλα

Ο φυλακισμένος για διαφθορά και δωροδοκίες πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέσυρε την Τρίτη την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 7ης Οκτώβρη, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του, Κόμμα των Εργαζομένων (PT), προωθεί την υποψηφιότητα του Φερνάντο Χαντάτ, πρώην δημάρχου του Σάο Πάολο και ακαδημαϊκού, και ως αντιπρόεδρο την βουλευτή του ΚΚ της Βραζιλίας (στήριζε τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Λούλα και Ρουσέφ) Μανουέλα Ντ' Αβιλα.

Είχε προηγηθεί απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, με ψήφους 4 έναντι 3, που απέρριπτε τη συμμετοχή του Βραζιλιάνου πρώην Προέδρου, ο οποίος εκτίει ποινή 12 χρόνων για δωροδοκίες. Εναντίον του Λούλα εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται επίσης με την «Petrobras». Στο ίδιο σκάνδαλο μπλέκονται και οι πρώην σύμμαχοι της διαδόχου του Λούλα, Ντίλμα Ρουσέφ, όπως ο σημερινός νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Μ. Τεμέρ, που την ανέτρεψε το Μάη του 2016.

Στην εκλογική κούρσα ο αντιδραστικός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, πρώην στρατιωτικός και νοσταλγός των δικτατόρων που κυβέρνησαν για πολλές δεκαετίες, μαχαιρώθηκε στις 7 Σεπτέμβρη σε προεκλογική περιοδεία και νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος. Ο Αντέλιο Μπίσπο ντε Ολιβέιρα, ο δράστης της επίθεσης που συνελήφθη, ομολόγησε πως του επιτέθηκε «γιατί ήταν αγανακτισμένος από την κατάσταση στη Βραζιλία και επειδή του το υπαγόρευσε ο Θεός» και θεωρείται από τις αρχές άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ