ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τραμπ

Οι ιρανικές επιθέσεις - αντίποινα στη δολοφονία Σουλεϊμανί - σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ προκάλεσαν πολεμικό διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου

Πέμπτη 9 Γενάρη 2020

Copyright 2020 The Associated

Ο Τραμπ ενώ εξαπολύει τις νέες απειλές
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι γενικότερης «ανάφλεξης» με τις νέες απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν. Με φόντο τις σκληρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για γενικότερο γεωπολιτικό «ανακάτεμα της τράπουλας» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με στόχο πηγές - οδούς Ενέργειας και νευραλγικά εμπορικά περάσματα, ο Τραμπ με διάγγελμά του μετά το πλήγμα που δέχτηκαν αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ τα ξημερώματα της Τετάρτης, ως αντίποινα του Ιράν στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, απείλησε χτες το βράδυ με νέες κυρώσεις και επιθέσεις.

Από την πλευρά τους, οι Ιρανοί υποστήριξαν πως από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, χρησιμοποιώντας πάνω από 25 πυραύλους κατά των αεροπορικών βάσεων Αϊν αλ Ασαντ στην ιρακινή δυτική επαρχία Ανμπαρ και στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, «σκοτώθηκαν 80 Αμερικανοί» και τραυματίστηκαν άλλοι 200. Ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή. Σε κάθε περίπτωση, τα ιρανικά αντίποινα μπορεί να συνεχιστούν, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί απαντήσουν, όπως δηλώνεται και σε άλλες «100 αμερικανικές εγκαταστάσεις». Ο δε υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ δήλωσε ότι τα αντίποινα ήταν «νόμιμη αυτοάμυνα», «αναλογικά» και «έχουν ολοκληρωθεί».

Από τις πυραυλικές επιθέσεις - αντίποινα του Ιράν
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας εμφανίστηκαν ανήσυχοι, επισημαίνοντας ότι «νέα χρήση βίας μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο αποσταθεροποίησης, που θα βλάψει τελικά τα συμφέροντα όλων».

Το πολεμικό διάγγελμα Τραμπ

Σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτόξευσε νέες απειλές. Με διάγγελμά του, παρουσία στρατηγών και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, διαβεβαίωσε πως «όσο είμαι Πρόεδρος το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα» και διέψευσε ότι υπήρξαν θύματα Αμερικανοί στις δύο στρατιωτικές βάσεις του Ιράκ, υποστηρίζοντας πως το Ιράν «κάνει πίσω». Κάλεσε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί πιο ενεργά στη Μέση Ανατολή, τον δε «πολιτισμένο κόσμο» να στείλει «σαφές μήνυμα» στο ιρανικό «καθεστώς». Παίνεψε τις επιδόσεις της οικονομίας, του στρατού και των μονοπωλίων Ενέργειας των ΗΠΑ, τονίζοντας: «Οι πύραυλοί μας είναι μεγάλοι, ισχυροί, ακριβείς και θανάσιμοι». Σε άλλο σημείο επισήμανε πως η χώρα του «πλέον δεν χρειάζεται τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής», γιατί είναι παγκοσμίως πρώτη στην παραγωγή πετρελαίου. Απείλησε το Ιράν με νέες κυρώσεις, ζητώντας από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα (τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) να αντιληφθούν τη «νέα πραγματικότητα» και να επαναδιαπραγματευτούν με το Ιράν μία «νέα συμφωνία» για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θεωρώντας ότι η διεθνής συμφωνία του 2015 «ούτε ή άλλως θα έληγε σύντομα».

Μετά από όλα αυτά, ο Τραμπ υποκριτικά απηύθυνε στην Τεχεράνη ...κάλεσμα για «συνεργασία» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», θεωρώντας πως «είναι ένας φυσικός εχθρός του Ιράν». «Θα έπρεπε να συνεργαστούμε σε αυτό και σε άλλες κοινές προτεραιότητες. Θέλουμε ο λαός και οι ηγέτες του Ιράν να έχετε μέλλον, ένα σπουδαίο μέλλον... ευημερίας και αρμονίας», κατέληξε.

Χαμενεΐ: Να φύγουν οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή!

Μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράκ, ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις της χώρας του ήταν «ράπισμα στο πρόσωπο» των ΗΠΑ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Χαμενεΐ απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσιγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015, τονίζοντας πως «η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί», διότι «το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή». Αναφερόμενος στη δολοφονία του Σουλεϊμανί, είπε πως αυτή αποδεικνύει ότι «η Ιρανική Επανάσταση είναι ζωντανή». Επανέλαβε πως εχθροί της χώρας του «είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταξύ άλλων προσπαθούν να απομακρύνουν τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ», οργάνωση συμμαχική του Ιράν, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ.

Παράλληλα, στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός Σιίτης κληρικός Μοκντάντα αλ Σαντρ εκτίμησε ότι η κρίση στη χώρα του «τελειώνει», διακρίνοντας «ρητορική αποκλιμάκωσης» από Ουάσιγκτον και Τεχεράνη. Ζήτησε δε από φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές να μην εξαπολύσουν άλλες επιθέσεις.

Αργότερα χτες βράδυ ακούστηκαν δύο μεγάλες εκρήξεις κοντά στην «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης όπου βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και άλλες πρεσβείες, έπειτα από σειρήνες που ήχησαν στην περιοχή, ενώ δεν υπήρχαν πληροφορίες για την προέλευσή τους.

Η «διευκόλυνση» της Λευκωσίας στις ΗΠΑ

Νωρίτερα, η κυπριακή κυβέρνηση ικανοποίησε αίτημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία για προσωρινή ανάπτυξη στην Κύπρο στρατιωτικής «μονάδας ταχείας απάντησης», με κεντρική αποστολή την απομάκρυνση του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και Αμερικανών πολιτών, «αν προκύψει ανάγκη». Σε σχετική γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, αναφέρεται ως δικαιολογία η «πάγια πολιτική» της κυβέρνησης για τη «θετική αντιμετώπιση αιτημάτων που αφορούν αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις». Αργότερα χτες το βράδυ υπήρξε νεότερη κυβερνητική αντίδραση στη Λευκωσία, με την οποία επιχειρείται να καθησυχαστεί ο κυπριακός λαός με το «επιχείρημα» πως η «διευκόλυνση» προς τις ΗΠΑ «δεν δημιουργεί πρόβλημα σε σχέση με την ασφάλεια του νησιού».

Καθησυχάζουν για τα πετρέλαια...

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου, προκαλώντας νέα αύξηση στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού». Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Νιγηριανός Μοχάμεντ Μπαρκίντο, υποστήριξε πως οι ιρακινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις «είναι ασφαλείς» και η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας «συνεχίζεται ομαλά». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ιράκ «θα συμμορφωθεί στο 100%» προς τις αποφάσεις του οργανισμού για μείωση της παραγωγής, παρά τις εντάσεις και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, ο Σουχάιλ αλ Μαζρούι, υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε πως δεν βλέπει άμεσα κίνδυνο να κλείσουν τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ.

Τέλος, χτες το κινεζικό κρατικό μονοπώλιο Ενέργειας «China National Petroleum Corp» (CNPC), με σημαντικές επενδύσεις στα πετρέλαια του Ιράκ, ανακοίνωσε την απομάκρυνση 20 Κινέζων εργαζομένων από το κοίτασμα «Δυτική Κούρνα-1», που διαχειρίζεται η αμερικανική «Exxon Mobil», λόγω της έντασης στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντά στις απειλές των ΗΠΑ (2020-04-03 00:00:00.0)
Αναποδογύρισμα (2020-01-11 00:00:00.0)
Με τον πρέσβη του Ιράν συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας (2020-01-09 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές δυνάμεις (2019-12-31 00:00:00.0)
Ισραηλινές επιθέσεις και παζάρια με φόντο τον Περσικό... (2019-08-31 00:00:00.0)
Αντιθέσεις γύρω από τα σχέδια των ΗΠΑ για ναυτική αποστολή (2019-08-06 00:00:00.0)