Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές δυνάμεις

Κινήσεις στο Ιράκ για «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων

Από χτεσινή κινητοποίηση στη Βαγδάτη, καταδίκης των αμερικανικών επιδρομών της Κυριακής

Copyright 2019 The Associated

Από χτεσινή κινητοποίηση στη Βαγδάτη, καταδίκης των αμερικανικών επιδρομών της Κυριακής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟ.--

Σε νέα φάση κλιμάκωσης περνά ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις «ακριβείας» που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής αμερικανικά βομβαρδιστικά σε θέσεις ενόπλων της σιιτικής πολιτοφυλακής «Καταέμπ Χεζμπολάχ» σε Συρία και Ιράκ. Οι δύο επιθέσεις σε τοποθεσίες της Συρίας και οι άλλες τρεις στο Ιράκ σε θέσεις της ιρανικής πολιτοφυλακής, που συνδέεται περισσότερο με τις επίλεκτες δυνάμεις Αλ Κουντς του ιρανικού στρατού και λιγότερο με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 25 μαχητών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 55 άλλων. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη Συρία, όπως άλλωστε αναμενόταν, αλλά και στο Ιράκ, όπου παραμένουν 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Ιρακινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί καταδίκασε τις επιθέσεις των ΗΠΑ στη χώρα του, τονίζοντας ότι ενημερώθηκε για αυτές 90 λεπτά πριν γίνουν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επισήμανε πως απαίτησε την ακύρωση των επιθέσεων, αλλά δεν εισακούστηκε. Προέβλεψε πάντως ότι θα έχουν «επικίνδυνες συνέπειες» και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ εντός τρέχοντος 24ωρου ο πρόεδρος της ιρακινής Βουλής ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος με ζήτημα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ! Ακολούθησε ανακοίνωση από το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, που καταδίκασε τις επιδρομές των ΗΠΑ με την επισήμανση πως πρόκειται για «απαράδεκτη» επίθεση που είναι «καθαρό παράδειγμα τρομοκρατίας»...

Εντονη ήταν και η αντίδραση του αρχηγού των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του σιίτη Μοκτάντα Αλ Σαντρ (οι οποίες συνεργάζονται με την Καταίμπ Χεζμπολάχ). Ο Σαντρ τόνισε πως θα συνεργαστεί με το Ιράν (περισσότερο) με στόχο την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Στην Τεχεράνη, πάλι, ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε έντονα την επίθεση των ΗΠΑ, τονίζοντας πως στοχοποίησαν δυνάμεις που έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». «Η παρουσία ξένων δυνάμεων στις περιοχές αυτές είναι αιτία ανασφάλειας και εντάσεων», πρόσθεσε ο Ιρανός διπλωμάτης, ζητώντας από τις ΗΠΑ να τερματίσουν την κατοχή του Ιράκ.

Στη Δαμασκό, αξιωματούχοι του συριακού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασαν την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία και εξέφρασαν αλληλεγγύη στο Ιράκ και τον λαό του. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν Σύροι διπλωμάτες στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που υποστήριξε το Σαββατοκύριακο πως η Τουρκία «θα αντιδράσει» σε περίπτωση που γίνει επίθεση σε κάποιο από τα 12 τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια που έχουν φτιαχτεί στο συριακό έδαφος με πρόσχημα «εκεχειρία». Αφορμή έδωσε η περικύκλωση δύο εκ των 12 τουρκικών «παρατηρητηρίων» από δυνάμεις του συριακού στρατού στις περιοχές Σουρμάν και Μόρεκ.

Στις ΗΠΑ, πάντως, δεν υπήρξε άμεσα απάντηση στις παραπάνω αντιδράσεις. Αντίθετα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, απείλησαν με περισσότερες επιθέσεις στο μέλλον σε περίπτωση που κριθεί πως διακυβεύεται η τύχη Αμερικανών στην περιοχή. Ο Πομπέο είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να προχωρήσει σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο Αμερικανούς και Αμερικανίδες». Ο Εσπερ, επίσης, δεν απέκλεισε νέες επιθέσεις «εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αντιδράσεις σε Μόσχα και Ιερουσαλήμ

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ σε Συρία - Ιράκ προκάλεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις σε Ρωσία και Ισραήλ.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις επιθέσεις των ΗΠΑ «απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές», παροτρύνοντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν την τροφοδότηση εντάσεων στην περιοχή.

Στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, για να τον συγχαρεί για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε βάσεις της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής «Καταέμπ Χεζμπολάχ», σε Ιράκ και Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ