Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Επαφές για «ασφάλεια» και «τρομοκρατία»

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πρωτοχρονιάτικο ευχετήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέστειλε - μεταξύ άλλων ηγετών - ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μια περίοδο που τα δυο κράτη βρίσκονται σε επαφές για την ανανέωση συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών (INF, New START), στο χαιρετιστήριο μήνυμά του ο Πούτιν σημειώνει πως «Ρωσία και ΗΠΑ είναι ιστορικά υπεύθυνες για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας και η Μόσχα υποστηρίζει την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και την καθιέρωση ενός ισότιμου διαλόγου βασισμένου στον αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επιβεβαίωσε επίσης την πρόσκλησή του προς τον Ντ. Τραμπ «να επισκεφθεί τη Μόσχα για να λάβει μέρος στους εορτασμούς της 75ης επετείου της νίκης της ΕΣΣΔ στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του την Κυριακή, ευχαρίστησε τον Ντ. Τραμπ για τις πληροφορίες που μοιράστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με τις ρωσικές, συμβάλλοντας στην «πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Ρωσία.

Νωρίτερα οι ρωσικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (FSB) ανέφεραν ότι βασιζόμενες σε πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δύο Ρώσοι πολίτες φυλακίστηκαν στις 27 Δεκέμβρη, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των εορτασμών του νέου έτους στην Αγία Πετρούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες δόθηκαν μέσω «καναλιών επικοινωνίας» των δυο υπηρεσιών πληροφοριών και υπογράμμισε πόσο παραγωγικές είναι τέτοιου είδους επαφές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία των δυο κρατών «κατά της τρομοκρατίας» και τις υπάρχουσες δυνατότητες για μια συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ